"Vad du har gjort för en av mina minsta...

... det har du gjort mot mig." Orden är inte mina, det är Jesu ord. För mig har de den sista tiden blivit mer aktuella. Vilka är de minsta? Jesus ger en del förklaringar till vilka de är, ex är det såna som inte har några kläder, inte har mat, är ensamma, sitter i fängelse. Ofta kanske vi tänker att vi skickar ju pengar till de som har det svårt. I Sverige har vi ju det så bra, här behövs inga insatser, här sköter staten saken!

Men är det så? Sköter Svenska Staten verkligen allt? Nej, det gör den inte och den ska inte sköta precis allt eftersom vi då kommer att vara varelser som varken kan bry oss om eller ta enskilda beslut. Jag tycker att Svenska Staten i vissa lägen skulle kunna göra en hel del bättre, men jag tror inte att ensamheten kan skattas bort. Risken är att om den skulle försökas bli skattad bort så hade den blivit större.

Ensamheten tar inte hänsyn till pengar, den tar inte hänsyn till folkmassan, den finns där hos oss alla mer eller mindre. Ibland är den riktigt skön, som just nu, regnet strilar ned för fönsterrutan, ljuslyktorna är tända både inne och på balkongen. Det är tyst, varmt, fridfullt. Helt rätt tidpunkt att ta en paus i pluggandet.
Fast jag tror att ganska många människor i vårt land är ensamma utan att tycka att det är skönt, som lider av ångest av att inte duga eller tycker sig inte passa in i ett sammanhang. Där kanske ensamheten bryts av ett leende eller ett hej. Testa det, så har du gjort något mot en av de minsta!

Men naken och hungrig, det måste väl ändå staten ta hand om! Jag betalar ju för det! Ja, det gör du. Men en del är inte så lyckligt lottade att få tillhöra den svenska staten, de kan till exempel tillhöra den Bulgariska staten eller den Rumänska staten. Och de kan till och med vara av fel ursprung, så då har de inte så mycket att få av den staten. En del av andra staters medborgare har kommit till Sverige under en kort tid. En del kommer hit i organiserad brottslighet, en del kommer hit för att de har fått ett jobb, en del kommer hit för att de är just "nakna och hungriga" och en del har helt andra anledningar.

De sista veckorna har jag börjat prata med de som försöker få ihop en inkomst de kan skicka till sina familjer. Vi ser dem ofta utanför livsmedelsaffärer och systembolag. En del har lyckats få kontakt med Faktum och säljer den. En del sitter med en kopp framför sig och tackar för varje slant som läggs i koppen. En av mina vänner har berättat att hennes dotter har en ögonsjukdom och kan inte se, en operation kommer att kunna hjälpa henne. Därför samlar hon ihop pengar i Sverige. Jag har försökt att inte bara ge pengar till henne utan även lite mat, filt, kudde, hygienartiklar. Vi pratar ofta. På knagglig ryska fungerar det mesta. Idag när jag pratade med henne för andra gången var hon nedstämd. Någon hade tagit hennes mugg och sprungit iväg. Hon hade kanske fått ihop 30-40 kronor, för oss en låg summa, för henne flera timmars arbete i regn och blåst. Hon frös, hade ont i huvudet och hade nära till tårar.

Där och då bestämde jag mig för att ge henne värme. Jag gick hem, kokade vatten, gjorde smörgåsar, gjorde 2 små matsäckar med smörgås och frukt. Fyllde termosen med vatten och gick tillbaka. Min vän och hennes kamrat fick varsin kopp the och ett smörgåspaket. Folk tittade på mig, jag kände mig faktiskt lite obekväm, men det var värt det! En man kom fram till mig och sa
"Vad du är bra, vad fantastisk du är som gör detta!"

Så ett tips för att göra något för en av de minsta:

Kör några matpaket, ta med muggar, socker, the och en termos med vatten. Kanske du tycker att det är lite, må så vara, men du gör något för en av de minsta!

In His Love!

Sofia

RSS 2.0