Kreml i solsken

 

 
  
 
Idag dag skulle jag ha gått på tretjakovskaja galleriet, tyvärr var det stängt idag och jag och en god vän till mig fick tänka om... Det blev promenad i Moskva, ett mycket soligt sådant och promenaden gick i mål i Kreml. Det var mer än 20 år sedan jag var där sist, minnesbilden är mest de gulmålade husen, klockan som aldrig kom upp i klocktornet och kongresspalatset, där högsta Sovjet samlades under sovjettiden. 
 
Vi blev rejält genomsökta vid ingången. De kollade igenom min väska. Jag var tvungen att tänka först vad som fanns i den, det är ju trots allt en kvinnas handväska... Allt finns där. Men vi såg säkert väldigt trevliga ut så de kikade lite försiktigt... 
 
Väl inne i Kreml bredde lugnet ut sig. Det var nästan märkligt stilla där. Vi besökte 5 kyrkor. D har en helt enorm historia, från Ivan den förskräcklige till Romanovdynastin. Flera av dessa ligger begravda där. Ikonerna sträckte sig tiotalsmeter upp i skyn. Det är vackert. Vi var även i ett museum där vardagliga kläder och ting från hundratals år tillbaka visades. Fantastiskt vackert. På något sätt känns det roligare att titta på detta nu, när jag har läst så mycket om Rysslands historia. Jag förstår liksom hur det hänger ihop. Det får mig faktiskt att minans mina historielektioner i gymnasiet och hur viktigt min lärare tyckte det var att vi fick besöka platser med historia. Det gav oss en förståelse för dem vi är idag. 
 
Kreml bjöd oss även på fasaden av kongresspalatset. Jag var där i mars 1994 och såg på balett. Jav var i Moskva med vår ryskagrupp på gymnasiet och redan första kvällen togs vi ut på äventyr. Tyvärr var jag fruktansvärt trött och hade ingen ork att vara koncentrerad utan fick istället göra allt för att inte somna. Men jag minns att det var enorymt, enormt stort, större än det ser ut.
Efter en bit mat avslutades kvällen i en bokhandel där jag gjorde lite inköp.... Dock ganska lite om man jämför med vad det skulle kunna ha blivit. 
 
Nu sittee jag på Livets Ord i Moskva och väntar  att få åka hem med natalya. Imorgon skulle jag varit i skolan, men de har stängt ett par dagar för något möte eller något, så jag får säga hejdå till lärarna och kanske skicka en liten hälsning på Skype istället. Jag gillar de kidsen, kommer sakna dem. 
 
När jag kom hit för att vänta möttes jag av en vänlig vakt, som jag känner lite från förra året och av ett härligt gäng med städare, som dessutom talar goda ord till mig och gav mig bibelversar. Sådan vill jag också vara. Glad och uppmuntrande. Tummen upp för det!
 
Här kommer lite bilder från ett fantastiskt varmt och soligt Moskva. Låsträden är en tradition när man gifter sig. Man  låser fast ett lås på en bro och sen slänger nyckeln i floden. Ett bevis på att kärleken är obrytbar.
 
        
 

Söndagskväll på marsjrutka 565


Kristis är uppstånden!!!! Idag är en segerns dag. Iallafall om man tillhör kristendomen. Här i Moskva har det firats. Det känns nästan som julafton, samma förväntan finns i luften. Jag har varit i kyrkan från klockan 10 tills strax efter 20. Först på en gudstjänst som heter duga, sedan fick jag glädjen att tjäna på kids Church. Det känns som hemma att vara där. Det kändes som att det var igår jag var där och var med och tjänade. Hela mitt hjärta blev fyllt av glädje. Senare tillbringades många timmar i caféet för att lära känna nya människor och bara bara med vänner.
Hur jag sen hittade rätt buss tillbaka till koroljev är en historia för sig... Jag bad Gud om hjälp till slut, jag var helt lost i området till slut. Så många tips om att hitta rätt väg och jag var nog i varje del av VDNX innan jag äntligen fick en rysk ängel i min väg... Så nu sitter jag här och hoppas hamna rätt till slut.

De sista dagarna har jag njutit av härligt väder och god gemenskap. I fredags var jag hemma eftersom mina bihålorna började krångla. Men här kan man få tag på bra medicin utan recept, så nu mår de bra igen. Tack och lov!!!! På fredagskvällen hade vi sjasjlik. Typ grillning ute i skogen. Det var verkligen underbart roligt och skoj och fastän det var både mörkt och kallt värmde elden och gemenskapen oss. En helt fantastiskt härlig långfredagskväll jag sent kommer att glömma.

Påskaftonen firades inte på traditionellt svenskt sätt, den tillbringades på VDNX, ett utställningsområde från Stalin/sovjettiden. Eftersom jag läste om detta i en av kurserna jag tog i höstas ville jag gärna se det in real life. Jag skulle kunna ha en lång utläggning om detta, men ni får söka lite info om detta helt själva. Det var iaf en väldigt vacker plats trots allt. Vädret var helt underbart och det gjorde det hela mer härligt. På kvällen var det gospelkonsert i kyrkan. Jag hade lite svårt att sitta still. Det var awesome! Verkligen proffsigt! Och ännu bättre, många ville ta emot Jesus den kvällen! Eftersom vi hade bakat cheesecake på förmiddag inbjöds mina gamla grannar på the och cheesecake på kvällen. Väldigt gott och lyxigt värre.

Imorgon kör jag en liten besökdag i kyrkan och på tretjakovskaja galleriet. Och självklart väntar ett besök på bibliaglobus, en jättebokhandel där allt kan inhandlas till bra priser. Kan jag köpa kurslitteratur till en fjärdedel av priset är det ju helt givet att jag hat plats i resväskan för sånt! ;)

Ja, nu är jag nog halvvägs...

Ha det gott!

Sofia

PS. Jag kom hem tillslut och det tog mig bara 30 minuter..., annat än trafikstockningen i torsdags, då tog det mer än 1,5 h. Ds.

Stilanalys i en underjordisk liten galleria.

Igår bytte jag boende, jag flyttade hem till natalya. De har större plats och jag kan sova utan att behöva vara vaken och fundera över om jag håller andra vakna eller inte. Jag har lyckats både prata i sömnen på engelska och dessutom andas högt och låta när jag sover. Så kan det gå.

Idag vaknade jag alltså i Koroljev. Och jag skulle kunna säga att det är min ryska familj. Lena, som jag bodde tillsammans med förra året, bor där tillsammans med Natalya och hennes mamma Nina. Alla tre har på något sätt bott med mig. Natalya hemma hos mig i kungälv. Nina och natalya hemma hos min mamma i kungälv och Lena och jag i valentinovka förra året.

I skolan var jag med på lite lektioner. Idag har de svarat breven eleverna på Brandströmska har skrivit. Och efter det var jag me då engelska ned 6 åringarna. Så kul! De var supersöta!

På kvällen var jag med svetsa och några andra jag känner/ lärde känna på en masterclass i stilanalys. Vi gick ned i en källare mitt i centrala Moskva. Jag tyckte det var lite läskigt först. Men därnere visade det sig finnas en mindre galleria med kläder, smink, smycken, väskor och mycket mer. Där i en liten lokal hölls en liten färganalys. Jag fick veta att jag är vår. Det känns väldigt bra att vara vår! :) och ja, jag köpte ett par färgstarka halsband. Är sååååå nöjd!

Nu sitter jag på natalyas kontor i kyrkan och väntar på att få åka hem. Vi får se hur lång tid det tar. Under tiden roar jag mig med att skriva här och plugga lite om modern rysk konst. Nätlektiin väntar i morgon!

Ha det gott kära ni!Sena tankar på ett tåg på väg till Moskva

 

Ikväll har jag träffat en av mina bästa vänner, Natalya Anashkina. Vi träffades ute i Koroljev, platsen där jag bodde förra året då jag var i Moskva under 3 månader. Och gissa vart vi var? Jo, på mitt alldeles egna favoritställe; Globus. Detta är ett Maxi i maximalt format. Oj, vad hemma jag kände mig bland alla hyllor och annat. Den affären tillbringade jag en del tid på eftersom de har fritt wi-fi och eftersom mitt eget där jag bodde fungerade mer eller mindre bra så satt jag ofta på kaféet där. Så ikväll har jag vandrat i goda minnen. ;)

Men hela dagen har varit goda minnen, jag fick äntligen äntra skolan. Alla dessa kramar och goda ord gjorde mitt hjärta gott. Det var nära att tårarna började rinna. Jag fick visa lite bilder och filmklipp från Brandströmska, ge några brev och störst av allt, ge påskägget från brevskrivarna i Sverige. Det är kul att ge ägg även i Ryssland! Även lärarna på kristna skolan fick ett litet ägg.

Jag är rädd att jag har alldeles för lite tid på mig här. Det finns så mycket att se, så många att besöka, så lite tid att vara med alla barnen i skolan och kids. Jag ska kolla med söndagsskolan om jag får vara med och tjäna på söndag. Under ett möte iallafall. Det är så oerhört upplyftande att vara där. Samtidigt vill jag helst gå på varenda gudstjänst som finns i helgen. Jag bara älskar att vara i kyrkan här. Jag älskar möjlighetstänkandet tillsammans med Gud. Jag ska försöka ta lite fler bilder någon dag, men om det berättar vad jag känner vet jag inte.

Nu ropar de ut att nästa station är jaroslavskij vokzal, jaroslavstationen. Så nu måste jag sluta, ska snart springa till metron...

Vi ses imorgon! Bless you all!

Sofia


Moskva

 
 
 
 
Så sitter jag nu här igen, i en lägenhet i Moskva. Det känns nästan inte som om jag varit härifrån. Nåja, lite skillnad är det, men jag är så glad över att få vara här igen!

Igår storsatsade jag runt på röda torget och GUM för att senare gå till en klassisk konsert som koreanska musikstudenter var huvudmusiker på. Helt underbart vackert, dock var jag lite trött så jag fick blinka många gånger och hälla i mig ett par espresso.

Idag fick jag följa med på gudstjänst i den södra delen av Moskva. Och där fick jag även vara med på söndagsskolan. Jag kände mig hemma, de hade samma ordning som i kungälv, barnen är med på lovsången, välsignas och går till söndagsskolan. Jag blir så imponerad av den passion de har för son söndagsskola, hur de förbereder sig i minsta detalj. Och jag fick vara med och inspirera pysslet. :)

Efter den gudstjänsten tog jag spårvagn, metro och buss till den stora kyrkan för att gå på deras andra gudstjänst. Åh, vilken glädje det var att komma dit! Och så kul att träffa en massa vänner. De frågade en hur länge jag skulle stanna den här gången, tyvärr fick jag svara 12 dagar...

Frampå kvällskvisten åkte jag med en kompis tillbaka till centrum och gick på designerutförsäljning. Jag köpte inget, men grejen i sig var rätt kul. Så småningom kom jag till en metro som tog mig hem och nu ska jag strax sova. Imorgon blir det kul när jag får besöka skolan igen...

RSS 2.0