Lite snabbt...

Glädje idag! Vattnet var varmt, ganska ok tryck och jag fick tom tvättat håret! Bäst att ta tillfället i akt! Jag dick till och med diskat det sista, skrubbat diskhon och kunde ta mig en god kopp kaffe. I em har jag varit i kyrkan och hjälpt till att pynta inför imorgon. det innebär både att spraya ramar, limma dekorationer och blåsa upp ballonger. Jag är grymt bra på pyssel efter de här månaderna. Ryssarna gillar pyssel ska ni veta! Jag lärde även känna en tjej från Vitryssland. Hon var i Moskva för att arbeta och hade börjat gå till vår kyrka. Hon kände inte så många, men var med oss i kväll. Jag hoppas jag hinner träffa henne lite på söndag på gudstjänsten. Jag fick en känsla av att hon tydde sig till mig.

Ikväll har jag njutit av mitt kilo med jordgubbar. Eftersom jag hade choklad i kylen (inköpt för banan med choklad) tänkte jag ut den briljanta iden att micra chokladen och doppa jordgubbarna... Micra INTE choklad på hög värme i en plastburk! Det blev dimmigt i köket och luktade aber. Dessutom blev det hål i botten på plastburken. det blev ett sedvanligt vattenbad när dimman skingrats och resten av gubbarna får tillbringa natten i kylen för att njutas till frukost och mellanmål. För imorgon blir en äkta lång kyrkdag på barnens dag!

Sov gott alla vänner!

Sofia

Sånt här fint pyssel har jag lärt mig att göra!

En mellandag

Idag tog jag mig till kyrkan för att hjälpa till inför lördagens "Barnens dag" i kyrkan. Jag var i väldigt god tid och satt och väntade en stund. Då insåg jag att det inte är många veckor kvar nu. Och drabbades av lite stressångest. Det är så mycket jag vill göra innan dess! Jag vill ex. åka till Jaroslavl en dag och så vill jag till Kreml, Röda Torget, GUM, Tverskaya, Sparv bergen och en massa annat... och så vill jag träffa alla fina vänner jag har lärt känna. Jag sak hinna, för jag tar en sak i taget! (Att jag dessutom håller på att avsluta några inlämningsuppgifter till universitetet gör inte det hela enklare.

Men längtar du inte hem då? Jo, det gör jag, och så trivs jag så enormt bra här med! Fast det känns helt ok att komma hem till lite mer kläder, mina böcker, min lägenhet, min familj, mina vänner och en massa annat. Och det känns rätt trist att lämna Moskva, kyrkan, pulsen, den billiga kollektivtrafiken, vännerna, barnen och en massa annat. Jag var inte beredd på denna dubbla känsla! Nästa gång jag åker hit eller någonannanstans en längre period vet jag iallafall att man kan ha dubbla känslor, och att det är ok!

Jag har lärt mig några nya fina pyssel ikväll, jag hoppas att jag får tillfälle att göra dem hemma också! Fram för mer dekoration i barnrummen!!!!

Och om ni undrar över allt vatten... Idag har vattnet kommit från och till, varmt och kallt, men jag har kunnat duscha och jag har kunnat diska! Snart ska jag borsta tänderna! Dessutom verkar de köra vattenavstängning lite från och till under 10 dagar i Moskva för att kunna renovera nätet. Special!!

Sov nu gott!

Sofia

Ett fint besök!

Ett fint besök gjordes idag på The Tjajkovskij concert hall i centrala Moskva. Min kompis Nadja hade fribiljetter och jag fick njuta av nästa 2 timmars vacker klassisk musik. Jag var alldeles avslappnad efteråt! Byggnaden var från innan revolutionen och väldigt vacker. Ska försöka fixa in några bilder nedan!

Sen har vi en liten följestong här hemma. Vattnet har blivit problematiskt eftersom vi bor i ett område med många datjor och nu har stadsborna flyttat ut och vattnet sinar... Idag har vi haft vatten till och från, det har jobbats och grejats här utanför, grävskopor har grävt, männen har spänt sina muskler och försökt lösa det tillsammans med husvärden. Men vattnet har fortfarande inte kommit igång. I morse blev det en kall dusch för mig (dock uppfriskande), men skållhet för grannen. Jag är tacksam att jag har bunkrat upp med våtservetter och flaskvatten. Man vill ju gärna kunna borsta tänderna och tvätta händerna.

Sov gott nu allihopa och tacka Gud för att ni har vatten; rent, varmt, kallt och alldeles lagom!

Sofia

nät igen!

Idag tror jag att mina grannar tyckte synd om mig. Jag fick koden till deras nätverk så att jag kunde sitta inne i lägenheten och skriva. Synen av mig i campingstol ute i trapphuset måste ha varit något som spridit en viss glädje... ikväll hälsade husägaren på mig och berättade stolt att nu fungerar nätet igen! Tack och lov!

Jag har jobbat med mina studier idag och ska så göra även i morgon. MEn pga av nätfelet så tappade jag en del tid idag. Jag hade dessutom bestämt tid med en kompis inne i Moskva, så jag fick ta mig hemifrån runt 17.

Imorgon kväll ska jag gå på konsert. Min kompis har fribiljetter och ordnade så att jag också fick en. Det kan man ju tacka för!

Ha det gott vänner!

Sofia

nät igen!


Omständigt på bibliotekEftersom jag inte hade internet hemma idag tog jag mig till Leninbiblioteket. Det är en väldigt vacker plats att sitta och plugga på. Dock ganska omständligt att ta sig in på. Mitt första besök förra veckan innebar att jag fick gå till en annan ingång, träffa en dam och fylla i en blankett, sedan ta en nummerlapp och bli insläppt i ett bås. Där fylldes alla uppgifter i, pass uppvisades och foto togs. Sedan fick jag gå vidare till kassabåset, betala 100 rubel och få mitt kort. Först därefter kunde jag gå in i huvudbiblioteket. Och det var inte helt enkelt det heller! Det är 3 stora dörrar att öppna innan man kommer in till den första grinden. Där får du visa ditt kort. Sedan ska alla saker lämnas i garderoben, du får inte ta med dig böcker, ordlistor, tidningar eller så in i biblioteket. För att få ta med sig sin dator måste du öppna dataväskan och visa vad som finns i. Därefter får du en lapp där det står "Notebook" på. Sedan är du inne i biblioteket! Då kan du njuta av vackra salar, äkta bibliotekskänsla och läsesalar som andas studier. När du sen ska ut ur biblioteket är det en annan procedur. Då ska du fylla i lånekortsnummer (dock inte nollorna som är 2-6 siffrorna) och fylla i efternamn. Därefter visar du upp det, får en stämpel och lämnar lappen till vakten som står bredvid. Därefter kan du gå ut och hämta dina saker i garderoben för att sen ta dig till grinden, visa lånekortet och sen ta dig ut genom de 3 dörrarna. Det är bara att beundra att de lyckats ge arbete åt så många människor, bara genom att någon ska skaffa sig ett lånekort och använda det! Och idag var det en kvinnlig vakt som tog emot lappen om notebooken, hon hade kjol och högklackat. Synd att inget inträffade, för det hade varit spännande att se henne utöva sitt yrke i pennkjol och högklackat…

Kvällen tillbringade jag faktiskt på Starbucks på Arbat. jag skulle skypea lite med vänner och familj. Av ren tacksamhet till Starbuck´s blev det två inköp av fika (både salladsfika och senare kakfika) Klockan blev ganska mycket när jag väl fick satt mig på tåget för att åka hem. Och nu, snart, när vattnet kommer tillbaka, ska jag göra mig i ordning för en god natts sömn!

Sov gott!

Sofia

En helg utan internet…Jag har varit på teambuilding i helgen. Det innebar att vi åkte ungefär 2 timmar utanför norra Moskva med tåg och taxi till en lägergård som Baptisterna har. jag måste säga att det var fantastiskt roligt! Att få hänga med 30-tal hängivna barnledare under en helg är inspirerande. Och helgen till ära hade de tagit med riktiga gympalärare. Så igår var vi två grupper som hjälptes åt att lösa olika fysiska uppgifter, gå med bindel för ögonen och bli ledda inne i skogen. Dessutom skulle vi vara tysta under genomförandet. Då gäller det att hitta andra sätt att varna för hinder. Vi krälade under rep, balanserade på stockar, tog oss upp ur sittande ställning tillsammans och även slappnade av helt enbart för att tas emot av våra vänner. Jag var helt slut efter passet, men så kul vi hade! Och vad vi lärde känna varandra! (och helt plötsligt var det väldigt många som kunde engelska…)

Idag uppmuntrades en del ledare med diplom och 2 ledare som tjänat länge på Söndagsskolan får som uppmuntran en resa till Sverige i sommar och Europakonferensen på Livets Ord i Uppsala. Jag gillar kulturen av att uppmärksamma människor. Och jag gillar den uppriktiga glädjen med vilken man applåderar uppmuntran. Det finns liksom inte " men jag då? Får inte jag någon uppmuntran?" Nej, alla vet att de är omtyckta och älskade av alla i gruppen och gläds med de som den här gången fick en extra uppmuntran! Jag satt med tårar i ögonen vid flera tillfällen, enbart över att jag blev så rörd av den uppriktiga omsorgen och kärleken de visade varandra.

När jag kom hem ikväll satte jag genast igång datorn och insåg till min fasa…. inget internet! Jag fattar inte vad som hänt, det kom upp ett annat nätverk och jag slog in en kod vi brukar ha i huset och det funkade, men bara i tvättstugan. Så nu är jag förpassad ut i tvätten igen. Så imorgon tar jag mig nog in till stan och sätter mig på Leninbiblioteket och pluggar. Kyrkans café ska stänga för renovering och Globus känns inte helt ok att sitta och plugga på. Det är kruxet när alla mina dokument ligger på google och Skydrive…

Jag kan ju erbjuda mina tjänster också; efter den här helgen kan jag gärna ha en ledarhelg i Sverige! Enbart för att få se er krypa på marken, lösa svåra uppgifter, jobba hårt och i slutändan få ser er lyckliga över att ni är så fantastiska och kan ge uppmuntran utan att tycka synd om sig själv. ;)

Ha det gott!

Sofia

Nätfel, Pippi, kalas, Afrika

Igår blev det inget inlägg. Vi saknade nät helt och hållet här i byn. Och jag fick veta att det inte fungerade så bra inne i Moskva heller. Med en gång insåg jag hur beroende jag var av nätet. Ja kunde inte göra någonting nästan! Jag hade behövt skriva på mitt arbete, men det gick inte eftersom jag inte kom åt mina dokument.

På kvällen hade Lena kalas, vi hade väldigt trevligt måste jag säga. TYvärr var jag jättetrött och fick de andra att gå in till grannarna. Så att jag kunde sussa sött.

Idag hade vi då den stora avslutningen på Pippi! Vi hade avslutningen på en flodbåt som åkte på Moskvafloden. Det blev ganska trångt, men de gjorde det såååå bra och jag var MYCKET stolt över dem! Att de dessutom gjorde allt på engelska gjorde mig bara ännu mer stolt!

Och så blev det kväll, afrikansk kväll. Det skulle ha varit en barnkör från Uganda, men de hade inte fått flyga igår, så det blev ett snabbt sammansatt program med afrosar från kyrkan. Sen fick vi återigen lyssna till Randi Ishoel, vilket inte var en förlust. Iaf så blev det afrodansparty i kyrkan och vi alla hängde på!

När vi gick till tåget lite senare ösregnade det. Mina skor var totalt genomblöta och när vi gick över gatan kändes det mer som att vi gick över en flod och hoppade mellan stenarna. Snacka om att det var skönt att komma hem och byta om!

Imorgon ska jag åka på teambuilding med Kidsledarna. Vi kommer att vara iväg hela helgen och jag vet inte om jag kan uppdatera något fram till på söndag.

Ta hand om er alla vänner!

Sofia

Jag har hittat min plats!

Igår gick jag av en händelse till Leninbiblioteket. Jag lyckades på egen hand ordna ett lånekort och blev betrodd att sitta i läsesalen. Och vilken utsikt! Idag, efter ett besök på skolan gick jag dit igen! Njöt, skrev lite och åkte hem!

Nu måste jag sova, ska upp tidigt imorgon!

Ha det gott!

Kram

NU är jag allt lite feg...

men jag orkar inte vara vaken tills finalen är slut. Jag följer den via facebook och expressen live. 2 nätter på raken blir för mycket!

Idag släpade jag mig upp för att åka till kyrkan, jag måste vara pigg imorgon! NU är det nämligen Pippirepetition som gäller hela veckan, eller mån-ons, för på torsdag har vi avslutning och då ska den visas upp.

Så Sofia behöver sova, plugga hårt när hon inte repeterar och inte ägna sig åt hockeyvm mitt i natten... Fast egentligen vågar jag nog inte se den sista perioden, det blir fööööör spännande!)

Sov gott!

Sofia

Jag kommer att vara trött imorgon...

Idag har det varit en dag då mycket har följts på nätet... Vid förberedelsa inför söndagsskolan i kväll besöktes expressens live sida många gånger... det var ju semifinal! Ärligt så hade jag inte så stor förväntan, men Sverige gjorde det! Otroligt att de lyckades ta sig till final! Nu hoppas vi på seger i morgon med!

När jag kom hem i kväll var det bara att logga in igen, för nu är det ju Eurovision! Och det lyssnar och kollar jag på nu. Jag är positivt överraskad än så länge. Dock gillar jag Petra Mede bäst, hon är så enormt bra!

I morgon vet vi vem som kammat hem det och får säga grattis!

Och i morgon ska jag upp runt 8.00... Kommer nog vara lagom trött eftersom Eurovision startade kl. 23 här och inte 21 som i Sverige...

Sov gott när ni gör det!

Sofia

En fantastisk kväll!

Dagen har ägnats åt studier! Hjärtat i ryska idiom och lite översättning. Däremellan har det druckits lite Löfbergs lila, ätits, kollat snabbt på eurovision (det är ju bra med repris eftersom man kan snabbspola...) Sedan bar det av till kyrkan. För jag skulle gå på konsert!
Det var Pastorsfrun Randi Ishoel som skulle ha solokonsert. Ärligt visste jag inte riktigt vilken klass det skulle hålla, men hittills har det musikaliska varit utomordentligt bra, så bra skulle det iaf bli. Det var mycket folk i kyrkan och jag träffade på några vänner. Kyrksalen fylldes snabbt och jag när jag såg mig om var det nästan fullt! (ca 1600 platser) Och när det började förstod jag varför! Vilken röst hon har! Och vilka proffsiga musiker och kör. Och flera sånger hade hon skrivit själv. Jag blev oerhört berörd av flera av dem. Så, jag får bara utbrista; Vilken kväll! Synd att ni inte var här! Jag hoppas att hon spelar in en cd så småningom, för jag hade med glädje delat med mig av den till mina vänner!

NU ska här sovas igen, för "hjärtat i ryskan" ska fortsätta studeras imorgon!

God natt!

Sofia

Lite kort...

Här åskas det för fullt. Har hållit på i flera timmar. Kommer och går hela tiden.... Men jag tackar för det! För dagen idag var en dag då luften stod still och kletet var värre än vanligt.

På skolan repeterar vi Pippi för fullt och idag stod jag för dansen. Det är ju tur att en av killarna är så bra på att dansa så att jag kunde kolla in hans danssteg när jag skulle visa de andra.... Han är helt grymt fantastisk på dans och sång den grabben, synd att han vill bli fotbollsproffs... ;)

Jag fick även äran att teckna av den svenska polisen emblem till Kling och Klang. Måste säga att min kreativa ådra fick stort utrymme idag!

Imorgon är jag ledig istället för måndag, så då ska här studeras. Men så länge som det åskar och Sverige slår Kanada i ishockey så vet jag inte om jag vågar somna... Äh, det kan ju hålla på hela natten det hät och Kanada är ju utslaget, så.... Sov gott och grattis Sverige!

/sofia

Sputnik hem!

Efter att ha tryckt mig mot tågdörren och haft näsan i en annans bröstkorg och dessutom tryckt in min armbåge i samma persons mage gick jag av tåget efter halva vägen på resan in till Moskva idag. Jag väntade helt enkelt på nästa tåg, som inte var lika överfullt. Grejen är den att står det 20 personer på 10 kvadratmeter så utsöndras en del svett och en hel del odörer... Typ så känner man vitlöksdoften, rakvattnet och parfymen lite extra. När det första tåget åkte iväg insåg jag hur fullt det var; det stod 4 personer utanpå tåget där bak. Nu kallas det något, men jag kommer inte ihåg. En man såg ut att var riktigt avslappnad och solade sig. Farligt knäppt! Det tog mig 2 timmar att koma till skolan idag. Jag var så trött när jag skulle hem. Så på hemresan tog jag lyxvarianten, Sputnik, till en station inte så långt från mig. Den hade luftkonditionering och sköna stolar. Dock kostade det mer och jag fick vänta ganska länge på tåget i mitisji, men det var värt det! Nästa gång ska jag leta upp Sputnik till Bolsjevo, då är det bara en station kvar och jag kan tom gå hem sista biten om det skulle vara så. Men tro nu inte att här ska lyxas varje dag, nä, enbart när det är risk för näsor i bröstkorgar och odörer! Priset i vanliga fall är 66 rub och det kostar 90 för sputniken. (och jag har även tågkort och behöver inte betala 66 rubel) Så då blir det i praktiken ännu dyrare... Men vad gör det när det ändå är så billigt att åka kollektivt! "Sputniken" kostar egentligen inte mer än ca 20 kr och den andra ca. 13 kr. Jag tycker Västtrafik skulle inspireras av Moskva! Jag är säker på att fler skulle åka kollektivt då!
 
När jag anläde mitt hem insåg jag att regndroppar började komma. Det kom en liten skur som gav lite svalka och ikväll gick jag en promenad i grannskapet. det är verkligen en vacker plats jag bor på. Här är så grönt och blommande nu!
 
Ha nu en god kväll och njut av ert väder! Vad det än är!
 
Sofia
 

Varmt, fuktigt och Löfbergs lila

Idag har värmen verklige känts v. Det gick bra hela vägen till skolan faktiskt, dock var tunnelbanan seg och stannade med jämna mellanrum, men det berodde inte på värmen, utan på att någon officiell person blev intervjuad av en massa tv-stationer om museivagnen. Men hemresan bev ett svetsad. Jag tänkte den goda tanken att "om jag stannar på Gyllene Babylon och handlar lite, så blir det svalare. Jag fick köpt mitt kaffe och hittade Lindex och njöt av Stockmann. Men vad hjälpte det. Jag stod på tåget och kände hur svetten bara flöt nedför ansiktet, på ryggen osv.När jag väl fick gå av var det med en lättnad och en känsla av att jag suttit i en bastu med kläderna på. Men hemma pratade jag med Kungälvsfolk och de fick ha på sig vinterjackor idag, så jag är rätt nöjd ändå...

Nu sk jag sova gott!

Sofia

Solat, Doppat och Studerat

Idag är det soligt igen! Varmt, fuktigt och härligt. Vid 12 gick jag och Lena ner till floden och la oss vid flodkanten och solade. Jag lyckades lägga mina vader i brännässlor, men lyckades lyfta undan dem innan de blivit alldeles sönderbrända. Och vattenälskande som jag är var jag ju tvungen att doppa fötterna i floden. Lena skrattade åt mig. Jag skulle dock inte kunna tänka mig att bada i floden, den känns lite grumlig. Och den var inte jättevarm heller. Men vad gör de en sådan här dag? Den svalkade mina fötter och mina armar. (Ja, jag körde ett kärringrace....) Väl hemma har jag funderat över de ryska idiomen som jag analyserar. För ju mer man tittar på orden och på hur man ser på saker och ting, så inser jag varför mänskligheten har så svårt att komma överens. Men jag måste komma ihåg att det inte är en kandidatuppsats jag skriver, utan mer en liten ngr poänguppsats jag skriver.

Jag fick ett överraskande skypesamtal från Lilly, hon sjöng och pratade och skrattade. Och jag skrattade också en hel del. Hon är en liten stjärna min lilla systerdotter!

Ikväll har jag även försökt att ta några stunder för att bara slappa med och i bakgrunden har jag faktiskt haft på Kanal 10:s websändning.

Ha det gott vänner! (Jag ska försöka att inte klaga på värmen, jag förstår att det är jobbigt för er i sverige!)

/Sofia

Solat, Doppat och Studerat

Idag är det soligt igen! Varmt, fuktigt och härligt. Vid 12 gick jag och Lena ner till floden och la oss vid flodkanten och solade. Jag lyckades lägga mina vader i brännässlor, men lyckades lyfta undan dem innan de blivit alldeles sönderbrända. Och vattenälskande som jag är var jag ju tvungen att doppa fötterna i floden. Lena skrattade åt mig. Jag skulle dock inte kunna tänka mig att bada i floden, den känns lite grumlig. Och den var inte jättevarm heller. Men vad gör de en sådan här dag? Den svalkade mina fötter och mina armar. (Ja, jag körde ett kärringrace....) Väl hemma har jag funderat över de ryska idiomen som jag analyserar. För ju mer man tittar på orden och på hur man ser på saker och ting, så inser jag varför mänskligheten har så svårt att komma överens. Men jag måste komma ihåg att det inte är en kandidatuppsats jag skriver, utan mer en liten ngr poänguppsats jag skriver.

Jag fick ett överraskande skypesamtal från Lilly, hon sjöng och pratade och skrattade. Och jag skrattade också en hel del. Hon är en liten stjärna min lilla systerdotter!

Ikväll har jag även försökt att ta några stunder för att bara slappa med och i bakgrunden har jag faktiskt haft på Kanal 10:s websändning.

Ha det gott vänner! (Jag ska försöka att inte klaga på värmen, jag förstår att det är jobbigt för er i sverige!)

/Sofia

Just as I am...

så kommer jag till Gud. Jag kan inte ta med mig några prylar den dag mitt hjärta slutar slå på den här jorden. Ikväll blev det tydligt då jag fick beskedet att en av våra fina äldre medlemmar i kyrkan i Sverige hade lämnat jordelivet. Helge Olsson, 90 år gammal, var en man som satte sin tro högt. Han bad för många, uppmuntrade många, undervisade många, han var en man att räkna med! Idag känns det faktiskt lite sorgligt att få höra ett sånt besked, för även om han var 90 år, så betydde han mycket. Jag tror på himlen och vet att han också hade stämt träff med änglarna. Och så tänker jag på hans familj som saknar en make och pappa och farfar och morfar.

PÅ den här sidan om Östersjön har värmen stannat. Nästa vecka har jag sett luftfuktigheten hamna på 98 %. En fråga, hur hanterar man sånt? Idag var jag genomblöt efter att ha åkt tåg i 40 minuter. Jag gick raka vägen hem och tog en kall dusch! Så nu i veckan verkar det bli värre, så HJÄLP!!! Ge mig lite tips!

I övrigt har jag varit i kyrkan, på söndagsskolan, på Globus (självklart) och nu i kväll har jag kört Skype med Sverige. Min lille systerson har koll på mig, han vet att jag är i Ryssland. "Sofia är i Ryssland, för det vet jag!" Bra kille det!

Ha en bra kväll och kom ihåg Guds Amazing grace!

Sofia

En dag då jag utvecklade min kunskap.

Dagen idag har mest varit en relaxdag, med lite studier självklart! Jag var i kyrkan vid 16 för att förbereda kvällens söndagsskola. Till min stora chock möttes jag av beskedet att det bara var jag och barnpastorn som var igång på kvällen.... Det innebar ju då att jag var tvungen att vara mer aktiv i det ryska språket. Men vi får tacka för den fantastiska hjälpen vi fick då 3 "hjälpredor" kom med och bistod oss. Tänk att tonåringar kan vara så underbara och dyka upp i rätt tid och fråga om de kan få hjälpa till på KIDS. Att vi även fick en leksugen 9-åring med oss gjorde att leken skötte sig ganska bra på egen hand. (på lördagar är det bara söndagsskola för barn upp till 8 år). Jag fick iaf föra en dialog med vår dockteater och även ta hand om pysslet. När vi hade bönesamling fick jag hjälp av tonåringen att översätta det jag själv inte förstod. Så idag känns det som att jag fick göra något jag inte gjort förut! Nu var det inte så många barn, för det är helgdag och supervarmt här, men iaf så blev jag glad!

Nästa vecka är en vanlig vecka igen. Det känns som att jag levt i semesterveckor i 2 veckor nu. Men nu börjar sista upploppet i skolan och träning för Pippi och lite annat. Och jag måste vända tillbaka dygnet igen! :)

Ha det gott!

Sofia (som just nu har fönstren öppna, det är fortfarande jättevarmt och på dagen är det extremt varmt, hoppas kunna sova i denna tropik!)

Bland metaforer, metonymier och en balett att minnas

Idag var jag stark! Jag stannade hemma och studerade, trots 28 graders värme och mina vänners inbjudan till sjön. Så jag har suttit i min solstol inne i lägenheten och solat mig i takfönstret samtidigt som jag försökt förklara metonymier, metaforer och annat trevligt. Jag tog en kaffepaus i trädgården en kvart, men det räknas knappt....

Senare tog jag mig in till kyrkan för en balett som bygger på boken "Gömstället" av Corrie Ten Boom. Den handlade om vad som hände under 2:a världskriget. Måste säga att detta var en av de bästa föreställningar jag sett! Det var en amerikansk trupp,http://www.balletmagnificat.com, som var i Ryssland nu och hade föreställningar. Jag hade tårar i ögonen i slutet.

När jag kom hem hittade jag mina vänner Olga och Lena i trädgården. De hade ställt till med sjasjlikparty och bjöd in mig att vara med. Jag gillar dessa sjasjlikspartyn!

Här är en bild, dock inte rättvis, från kvällens balett. 
 
Ha det gott!
/sofia

Segerdagen!

Idag har Moskva varit i firartagen! Jag och några vänner har tillbringat större delen av dagen i en park där vi grillat och umgåtts. Vid flera tillfällen såg vi män och kvinnor komma i uniformer. De hade antagligen varit på paraden på Röda Torget. I parken var vi inte ensamma, många var ute denna vackra dag och hade med sig sin grill, sitt kött, sina grönsaker, sina attiraljer av olika slag. Och så njöt man av dagen. Det roliga här är att ingen tänker på om du sätter dig för nära någon annan, typ "ha 10 meter till nästa granne" gäller inte här. Här firar man med sitt kött, sin grill, men tillsammans. Jag funderar allvarligt på att ha "sjasjlikkväll" i Kungälv på sensommaren. Vi kan samlas utmed älven eller i fästningsparken och köra hela konceptet. Om någon har ett partytält så gör det inget om det regnar. Vänner i Sverige! Vi behöver använda våra parker mer!

Imorgon ska jag ägna större delen av dagen till studier, men på kvällen ska jag gå på balett i kyrkan. Baletten handlar om andra världskriget och judarna. Det ska bli väldigt spännande!

Här kommer några bilder från dagen!
 
 .
 
 
 
 
 

I morgon firar vi segerdagen!

Ja, så var det återigen helg här i Ryssland. I morgon är det en större dag än vanligt, det är den stora segerdagen i det stora fosterländska kriget. Eller i andra världskriget som vi kallar det. Det är en stor dag här, med parad på Röda torget, rosetter på kavajslagen, affischer, flaggor och fyrverkerier. Jag tror att jag har lite svårt att förstå hur stort det är. I Sverige brukar vi tala om det lite grann, att vi aldrig får glömma vad som hände de där åren på 1940-talet. Här lever det fortfarande människor som deltog i kriget och försvaret av Leningrad. Försvaret av Leningrad är en intressant historia. De bör hedras, de bör kallas hjältar. De stred för sitt land och även för Europa. Och fastän det finns mycket att diskutera om vad som hände efter kriget i Europa, så räddades stora delar av detta landet av heoriska soldater. Man får se båda sidor av det. I kyrkan var det stort firande idag. Jag jobbade i skolan idag, men såg lite bilder på nätet. Många veteraner var där med sina uniformer och medaljer. I morgon firar jag segerdagen med sjasjlik och kanske lite fyrverkeri på kvällen. Jag hade gärna tagit mig till Röda torget, men det är bara för inbjudna. Inte för nyfikna svenskar som jag. Nåja, jag får väl se en snutt på tv eller så.

Jag kom på en sak jag måste berätta... När vi grillade förra veckan såg jag en vild hundflock för första gången i mitt liv. Jag tänkte att någon av alla besökare hade väldigt många hundar, men så insåg jag att alla började kolla in sitt kött på grillarna och titta in hundarna och att andra hundägare tog undan sina egna hundar. Det var en schäferflock på 5 hundar. "mamma, pappa och 3 barn" De var inte rädda för människor, skällde inte utan letade bara efter mat och gick lugnt vidare i skogskanten. Det finns många vilda hundar här, men en flock har jag aldrig sett innan.

Jag kan lova er att sommaren har kommit hit nu. Idag var det nog 25 grader varmt och jag satt inknödd i ett tåg och lyckades ta en plats som var extra solig... När jag kom hem var det rakt in i duschen som gällde, sedan vidare till Globus för ett inköp av skor och lite senare på kvällen en lång härlig kvällspromenad med Lena och djupa samtal

Ha en god Kristi Himmelsfärd därhemma! Här har Jesus nyss uppstått, så det dröjer ett tag innan han far vidare härifrån!

Kram Sofia

Inte många knop, men några...

Jag sov som en kratta i natt, det var ursvårt att vända på dygnet igen! Så ikväll ska jag somna innan 24! Jag ägnade bara en liten del av tågresan för att läsa, resten ägnade jag åt att blunda med ögonen och gå ner i dvala. Väl inne i Moskva insåg jag att jag glömt allergitabletterna hemma och eftersom värmen har satts på ute nu så spricker allt grönt ut på en gång. Jag fick helt enkelt ta mig till ett apotek och köpa Clarityn! Ja, de har det här med, men det heter Klaritin på Ryska. Till slut kom jag till skolan. På vägen dit hade jag vaknat till och kunde med glada steg ge mig hän i arbetet. Jag måste återigen säga att jag är så imponerad av deras engelskaundervisning. Eleverna är sååå duktiga. En blandning av de sovjetiska drillövningarna och praktik gör storverk!

På kvällskvisten tog jag mig till kyrkan och träffade en kompis. Sent omsider landade jag hemma... Jag tänkte diska, men det fanns inget varmvatten... Så nu blir det bara sova, sova och sova. För imorgon är det en ny dag! Och jag hoppas att hundkören utanför ska avsluta sin konsert för grannskapet!

Sov gott!

Sofia

Hjärtan, skolan och Sovjet

Idag har jag haft en slappardag. Enda stunden jag var ute var för någon timma sedan då jag slängde skräp. Annars har här tvättats, diskats, lagats mat, skypats och inte minst studerats. Jag har gjort klart min inlämning om skillnaderna mellan den Sovjetiska och Ryska skolan och gått över till att studera 10 idiomatiska uttryck om "hjärtat" i det ryska språket. Dessa ska nu försökas få in i ett svenskt sammanhang. Ni förstår säkert att det är ytterligare en inlämning. Men, tyck inte synd om mig. Jag har bara lite svårt att sätta mig ner och skriva ihop allt som jag har läst på tågresorna in till Moskva. Det finns ju så mycket annat att göra... fast när jag väl sätter mig ner och skriver går det som en dans! (förutom när jag översätter Drakon med alla sina krångliga ordvitsar)

Jag laddar för ytterligare en kort vecka. På torsdag är det stor helgdag här. Då firar man segern i andra världskriget. Och det gör man med pompa och ståt! Militärparad på Röda Torget och flaggor som vajar och i kyrkan hedrar man veteraner. Det är annorlunda än i Sverige. Men vi har å andra sidan inte haft krig på rätt många år. Och senast det var nära kanske mer var en förlust. (Unionsupplösningen) För visst firas den ganska mycket i Norge?! Nåja, vi firar ju en hel massa annat, så jag ska inte klaga. Exempelvis är det ju Kanelbullens dag, Fettisdagen, Gustav Adolfsdagen, och säkert en hel del andra dagar, förutom de stora dagarna som 6:e juni osv.

Jag hoppas att jag ska sova lite bättre i natt. Vaknade från och till i natt och funderade över hur mycket klockan var. Allt detta utan anledning eftersom jag ändå bara skulle vara hemma idag!

Dags nu för lite kvällsmat innan väskan packas med lite "lingvistik"litteratur för morgondagens tågresa till den stora staden!

Lev väl och ta hand om varandra!

Love Sofia

Jesus är uppstånden!

I
 
dag fick jag då uppleva detta ryska firande! När jag kom till kyrkan idag möttes jag av hälsningen "Jesus är uppstånden!" och eftersom jag hårdtränade i natt så kunde jag svara korrekt! "Воистину Воскрес!" Han är i sanning uppstånden! Och vilken fest det var i kyrkan! Det var knökafullt! Folk satt i trapporna i kyrksalen. Det var sång, glädje, dans, liv! Och det hela avslutades med nattvard och innan dess en inbjudan att ge sitt liv till Jesus. Flera människor tog beslutet att följa Jesus. Jag älskar stunderna när människor svarar jag på inbjudan. Alla i kyrkan applåderar och gläds med dem.
En annan sak jag gläds över här är att alla generationer får plats och har utrymme. Tanterna med knutarna i nacken och som gärna är med och dansar med barnen. Ungdomarna som, dels är ledare på Kids, men också är på ungdomsmötena och tjänar varje vecka. Alla familjer som finns och där föräldrar följer med sina barn på barnpassning eller hjälper till på Kids. Eller alla de som åker till en järnvägsstation och hjälper hemlösa. Eller.... Jag önskar att jag kunde packa ihop kyrkan här och ta med den till Sverige så att ni får uppleva det. En sak vet jag; det kommer bli svårt att åka hem i slutet av juni... För även om jag kan sakna Sverige och inte minst min familj emellanåt, betyder det inte att det är dåligt här. Här är fantastiskt! Trots det gråa, trots det trasiga, trots det smutsiga. För det kanske är så att där lyser det vackra ännu mer och påverkar sin omgivning...

Jag har äntligen avslutat en översättning som var seg att få ihop. Jag fick rita upp ett mönster för att få ihop en av meningarna. Nu hoppas jag dock att den är någorlunda ok. Imorgon ska jag bara vara hemma, fixa lite studieuppgifter och njuta.

Kom på en sak när jag åkte hem idag, igår när vi åkte till kyrkan regnade det, men det hindrar inte ryssarna från att grilla. för i skogen finns det trädstammar och där kan man spänna upp presenningar och vips har man ett tak, eller så tar man med sig ett partytält ut i skogen och är helt skyddad från regnet. Ryssarna älskar verkligen att grilla!

Ha det gott!

Sofia

En kväll jag sent kommer att glömma!

Dagen började inte bra! Jag var eländigt trött efter gårdagen, som blev väldigt sen och var bara upp för frukost, men var så trött både i knoppen och kroppen så jag gick å la mig igen! Efter ytterligare ett par timmars sömn orkade jag mig upp ur sängen och in i duschen.
Och den gjorde mirakel, jag blev som en ny människa! Det regnade ute och jag och Lena, som var ledig idag, var bara hemma och slappade.

Så småningom tog vi tåget till kyrkan. Ikväll var det det lovsångskväll. Vilken kväll! Ungefär 1400 andra människor hade tagit sig dit. Musiken var helt fantastiskt bra. Musikgänget som finns här är något enormt proffsiga. Ikväll var det inte bara kör och ett komp, det var stråkar, blås, klaviatur, sträng, trummor, name it! Men det bästa är att fokus ligger inte på att de är så bra, fokus är på Jesus. 2 timmar liksom flög förbi. Och jag insåg att jag bara måste försöka få tag på de sånger som sjöngs ikväll, de var så bra!

Imorgon är det fest! Det är påskdagen här. Då är det finstassen, klackarna och frisyren som gäller. Nu sitter jag med färg i håret... Vad gör man inte för att fira Påskdagen!?

Jag säger som ryssarna: Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden!

Grill, Nät och Gäster

Idag har jag äntligen fått Internet inne i lägenheten!!! Upptäckte detta precis före jag skulle gå ut för att åka till 
globus. Bussförarna börjar känna till min rutt nu. Häromdagen frågade en mig om det bara var till globus jag
åkte. Vi pratade en lång stund i bilen. Han berättade att han arbetade här i 3 månader och sen åkte han hem
till familjen i några veckor för att sen ta sig tillbaka igen. 

Just nu sitter jag på en äkta rysk grillatkväll. Vi är ute i skogen tillsammans med ett stort gäng andra ryssar!
Här tillreds allt på plats! Och dukas upp fint! Att väldigt många inte tar med sig sitt skräp hem är en annan
sak. Maten var väldigt god! Nu har här dukats upp för ett parti Uno. Spännande!

Kan nu i efterhand berätta att jag vann Uno, det spelades på ett annorlunda, men kul sätt!

Efter grillningen fortsatte en del av oss kvällen hemma hos mig. Vi drack the, pratade, skrattade och när
klockan blev 24 och jag hade bestämt träff på skype med en kompis, fortsatte festen och jag satt på loftet.
Nu hade jag ett väldigt roligt samtal jag med och njöt lite av att kunna prata obehindrat. När jag pratat klart 01.00 var fortfarande en av gästerna här. Nu har hon och min lägenhetskombo lämnat mig, och jag kom nyss på
att Lena borde kommit tillbaka vid det här laget... Undrar vart hon tog vägen!

Imorgon laddar vi för lovsångskonsert på kvällen, innan dess blir det vila och ryskastudier. På söndag smäller det högt här i Ryssland, då är det Påskdagen och Jesus är verkligen uppstånden! Festen kan börja!

Ha det gott!

Trött, men glad!

/Sofia

Skärtorsdag!

Idag är det skärtorsdag här. Så ikväll har jag varit i kyrkan och firat nattvard. En "Getsemanekväll" med typ 1200 andra människor! Väldigt svenskt upplägg, men med mycket mer handklapp och karismatik.

Tidigare på dagen njöt jag av det vackra vädret och satt ute en stund och solade. Med mig hade jag mina ständiga följeslagare; ryskablocket och pennan. Alla stunder som kan ägnas åt studier är viktiga! JAg har även ägnat mig åt att kolla in våra grannar i området från vårt takfönster. Tänk att det kan vara så kul att iaktta andra människor som arbetar i sin trädgård. Det känns som att jag känner dem!

Imorgon verkar det bli grillkväll för mig med. Jag joinar ryssarna och grillar sjaschlik med dem. Så även jag kommer att bidra till rökridån imorgon!

Ha det gott!

Kram Sofia

Fantastiska IKEA och rökridåIdag fick jag ÄNTLIGEN möta det ryska Ikea. Det var med stor förväntan jag åkte med Natalya och hennes mamma till Belaja Datja och Megacenter. Det var det största köpcenter jag någonsin sett! Flera nordstan på rad! Ikea bjöd som vanligt på sitt koncept, dock fanns det mer att välja på, både i restaurangen och i varuhuset. Men, svensk som jag är så blev det att välja köttbullarna! Och så goda de var. Faktiskt godare än de svenska! I förbutiken inhandlades lite svenskt som sill, lingonsylt och dammsugare (och självklart knäckebröd)

Turen gick vidare till Stockmann, där har de svenskt kaffe, löfbergs lila. Vi gick in och ut ur affärer i flera timmar, dock befann vi oss bara på ena sidan av centret. GALET! H&M, Marks and Spencers och en hel massa andra affärer fick besök av mig. Dock handlades inte så mycket. Mest lite smågrejor på IKEA och lite svenskt kaffe. Men bara upplevelsen på IKEA var häftig. Det är så samma koncept att jag kom på mig själv att leta enligt Bäckebolsbutiken.

När vi vid 22 tiden anlände hem igen låg rökridåerna efter kvällens sjasjlikgrillning som en tät dimma i området. Idag har folk grillat. De grillar överallt! I en park i en förstad var det massamling av grilla folk. Här är det ju många som kommit för sina datjor och firat ledigheten med grillning. Jag börjar förstå varningstexterna för skogsbrand nu. De eldar överallt!

Imorgon är det skärtorsdag här. På dagen ska jag plugga, men på kvällen ska jag till kyrkan. Jag ser veklingen fram emot att fira påsk här! Och jag ser fram emot att få lite internet i lägenheten. Idag kom Lenas hyresvärd och hälsade på mig. Och då passade jag på att fråga. Han sa att det skulle komma någon specialist imorgon. Så vi får se… ;)

Hoppas ni har en lika härlig maj som jag har! Och om ni undrar, JAG HAR DET VÄLDIGT BRA!

In His Love

Sofia

RSS 2.0