Jag tror minsann att Pippi har flyttat in!

Valborg och annat

Här har en lång ledighet satt igång idag. 1-5 maj är helgdag här i Ryssland. Inte för att fira 1.a maj som i Sverige, utan för att fira våren och annat. Idag var det smycket folk på tåget hem. Flera skulle åka till sina datjor och förväntan låg hög i luften. Vi insåg igår att grannarna i "Villa Villekulla" har flyttat in. Det lyser i fönstren. Antagligen är det en datja. Min granne talade om för mig att det var första gången på 2 år som hon hade sett någon där. Kanske är det Pippi som flyttat in!

Pippi är det stora temat på engelskan i skolan nu. Vi tränar för fullt på replikerna och sångerna. Jag är verkligen stolt över killarna på högstadiet som bjuder så på sig själva och spelar häst och "mobbare" för att hjälpa de mindre barnen i sitt spel. De är så duktiga! Jag hoppas att någon kommer att filma dem på avslutningen.
Jag fick även rycka in idag och ta en lektion i 10:an. Det var 2 elever och vi hade ett intressant samtal på engelska. Jag kommer att sakna dem sååå när skolan slutar. Idag blev jag välkomnad vid dörren med en kram. Och igår hade de undrat över vart jag var.

Ikväll fick jag för mig att åka till Globus för att fylla på telefonkortet. Dock blev jag så inne i att kika i affären så att jag glömde bort tiden. 21:20 insåg jag att sista bussen hem hade gått och att jag helt enkelt fick promenera till tåget. När jag kom till stationen var det över 30 minuters väntan på nästa tåg, så jag gick hela vägen hem istället. Jag var väldigt stolt över min bedrift och fick lite nytt självförtroende på lokalsinnesidan.

Jag och min kompis ska försöka komma till Ikea en dag under lovet. Jag har hört så mycket om det och skulle verkligen vilja se det i verkligheten. NU finns det visserligen några sådana center runt Moskva, men ändå…. Jag har aldrig sett ett Ikea utanför Sverige.

Jag hoppas att nätet ska funka även i lägenheten framöver. Vår husvärd verkar ha satt in en router för etage 3 med, dock verkar den inte koppla med en Ip-adress än, så vi får väl se när jag kan sitta i mitt rum och surfa. Ikväll när jag skypade med min syster gick nätet upp och ner hela tiden, även om jag stod i trapphuset. Men ett framsteg är det i allafall att det möjligen kommer att funka!

Klockan är mycket, en ny dag har börjat och jag ska sova!

Må gott och glad 1:a maj!

kort

En bra dag på hemmaplan!!! Här har lagats pannbiff. Möblerat om. Och suttit och pratat länge med grannen, därför blir det kort idag!
Nu måste jag sova....

Bandy? Vad är det?

Bandy? Vad är det för något?

idag har jag varit hemma hos min goda vän Natalya och hennes fina mamma Nina. Vi åt en riktigt god middag tillsammans och jag njöt för fullt! Efter en stund började vi prata sport och jag berättade att jag gillar att titta på sport, speciellt hockey och bandy. De hade ingen aning om vad Bandy var. Vi fick översätta ordet, det blev "hockey med boll", men de trodde mig inte när jag berättade att Ryssland var ett av de bästa lagen i världen. Vi fick söka på bilder på Google för att de skulle se vad det var för något. De hade aldrig hört talas om detta. Kanske det berodde på att de bott i Uzbekistan fram till 90-talet… Dock gladde taxichauffören mitt hjärta, han kände till både IFK Göteborg, Frölunda och vad Bandy var för något. Han kände till och med till Gratjov, som spelar i Kungälv. Han var väldigt trevlig chauffören, han kunde inte många ord på engelska, men han försökte verkligen! Han frågade mig hur många år jag bott i Ryssland, eftersom jag talade så bra ryska. När jag svarade 1 månad, blev han förvånad. Jag vet om jag ska ta det som fjäsk, eller om det verkligen är så! Eftersom han nu var så vänlig fick han en inbjudan till kyrkan. (Pastorns uppmaning idag, bjud med någon nästa söndag, då är det påskdagsgudstjänst!)

Idag tänkte jag på att jag verkligen kommer att sakna Moskva när jag åker hem. I really love my church here! Gudstjänsten idag var fantastiskt bra, musiken, predikan, stämningen, allt var på topp! Och alla goa barn på Kids och i skolan, de är så fina. Och jag kommer att sakna att bli kallad "miss Sofia". Antagligen kommer jag att sakna tågresorna med alla försäljare och musikanter. Självklart kommer jag att sakna mina vänner.

En sak som inträffade idag… Olfia, en ledare på Kids, frågade om jag hade tid att träffa en tjej som kommit till Moskva för att gå på möte och sen träffa mig för att prata lite engelska. Jag kände mig så liten helt plötsligt. Kommit för att träffa mig?! Och prata med mig?! Hon var till och med lite nervös över vårt möte. (vilket jag också var) Hon talade jättebra engelska. Hon studerar till engelskalärare och informatiklärare. Jag försökte uppmuntra henne att lyssna på engelska predikningar, se engelska filmer (det mesta dubbas här) och att åka till ett engelskspråkigt land. Hon fick även mina kontakter på nätet och jag hoppas kunna vara till välsignelse för henne framöver.

Nu går jag in i Stilla veckan, på torsdag har vi Getsemandestund, sen blir det mycket påsk hela helgen! Här är det helg 1-3 Maj och sen nästa vecka firas Segerdagen den 8 Maj med parad på Röda torget. Då är det helg igen! Det är väldigt många lediga dagar i Maj här.

Ha det gott!

Sofia

Vatten och en hyllning!

Idag har det känts som om vattnet har följt efter mig. Det började i morse. Då satte jag igång kranen för att spola lite extra, det luktade illa i badrummet. Jag hoppade in i duschen och när jag var klar tittade jag mot handfatet och insåg att det flödade fritt ner på golvet. Inte roligt, eftersom där låg mina kläder och en del annat... och det saknades en golvbrunn. Torka, torka, torka.....

Senare åkte jag in till centrum och promenerade runt på Röda torget, Vasilijkatedralen och frälsarkatedralen. Vi åt i källaren på Frälsarkatedralen. Billigt och fräscht! Kaffet intogs sedan på Donken.

Jag åkte senare till kyrkan för att tjäna i Kids. vi har fika varje gång och nu stod ett övergivet glas på hyllkanten ovanför mig. Och när någon skulle något på hyllan välte glaset, vattnet flöt ut och ner över mig... Rakt i nacken!!!! Och ner i kläderna. Jag tackade en extra gång för att de har handtorkar på toaletterna och satte mig under en för att blåsa torrt. Senare, när jag väntade på min kompis för att åka hem, hörde jag strilandet! Det regnade ordentligt! Väldigt mycket! Dock, slapp jag bli blöt, för Natalya körde mig hem, hela vägen till lilla byn.
;)

Idag hade min kära pappa fyllt år, om han hade varit här på jorden. Jag tror att han hade varit väldigt intresserad av alla tekniska prylar som kommit sedan 1995, han hade säkert haft en I-pad och en I-phone. Och idag hade han nog önskat sig en app till dem... Jag kan inte säga grattis till dig, så jag gör det i rymden istället; GRATTIS PAPPA!

Imorgon blir det gudstjänst igen, så nu måste jag somna....

Ha det gott!

Sofia

En vacker dag med en lång kvällspromenad.

Idag var jag trött när jag vaknade! Jag gick upp och insåg att just idag hade vattnet tagit paus när jag skulle duscha. Nu hade jag garderat mig med vattenflaskor, så jag tog och fixade morgontvätten med en flaska vatten.
 
Efter frukosten, sådär 20 minuter innan jag skulle gå, hade vattnet kommit tillbaka igen, men då orkade jag inte stressa. Jag satte mig långt bak i tåget idag, det innebar att jag fick sittplats. Såååååå härligt! Jag börjar planera mina resor mer och mer utifrån att få en sittplats. Jag avstår hellre ett tåg/tunnelbana för att komma på ett som är lite mindre packat. På hemresan idag stod jag bland de första i kön till tåget och jag "sprang" in i salongen och tog en fönsterplats. Efter halva resan sätter sig en dam av storleken jättestor bredvid mig och jag tillbringar stor del av resan intryckt mot fönstret. Men jag hade sittplats!!
 
Jag skulle varit och promenerat på Röda torget ikväll, men jag var så trött att jag åkte hem, åkte till Globus, storhandlade, tvättade och tog en långpromenad i Valentinovka. Vi gick ner till sjön som finns här. Det var en sån där härlig, skön vårkväll och det känns gott i kroppen nu. Jag skulle egentligen färgat håret nu, men tyvärr fanns inte alla tuber med i förpackningen. Vi får väl se om jag får en ny uppsättning eller om jag helt enkelt får köpa en ny förpackning. 
 
Nu ska jag somna sött!
 
Ha en god lördag!
 
/Sofia

Regn och proppar

Regn och Proppar

Idag är det regn här i stan. När jag åkte hemifrån regnade det inte, men när jag gick upp från tunnelbanan var det ett stadigt strilande. Jag insåg genast en sak jag saknade: Paraply! Jag hoppade mellan pölarna, höll mig långt från gatan och nära husen och klarade mig något så när bra. På hemvägen var det inte uppehåll, utan jag traskade i samma stadiga strilande regn till kyrkan, en promenad på 15 minuter. Under den promenaden insåg jag också att Göteborgsproblemet finns även i Moskva. Vad menar jag då? Jo, att vid regn, blir det värre trafikkaos än vanligt. Jag förstod att på en tiogradig skala låg kaoset idag på just 10. Det kan iallafall inte bli värre! Jag upplevde en stor glädje när kyrkan uppenbarade sig i min syn och efter en god tallrik mat och lite koll på nätet gick jag på gudstjänst. Ikväll predikade Pavel om drömmar. Och att Gud är personlig och ger oss drömmar. Efter en ganska lång, kändes det som, resa hem blev vi varse om att det även blivit en propp i vårt avlopp… Just den stanken är inte underbar direkt. Så här vädras för fullt just nu. Det som faktiskt är väldigt bra i det här fallet, är att vaktmästaren bor i ett litet hus på gården, så Lena gick ned till honom och bad om hjälp så här klockan 11 på kvällen. Och han kom!!! Så vi får hoppas han fixar det och vi får sova gott i en varm lägenhet!

Jag tänkte på drömmar idag på tåget. Att ha drömmar är viktigt! För några år sedan tog jag upp en av mina drömmar, att åka till Ryssland. Just nu lever jag den drömmen. Men jag vet inte riktigt vad jag drömmer om efter den. Jag vet egentligen inte alls vad som händer efter sommaren. Jag har sökt till universitetet för att göra klart mina ryska studier. Jag även sökt några kurser i organisation och ledarskap, globala studier, fredskunskap och något om Sovjet. Men vad drömmer jag mer om… När jag tänker på det, så är det nog så att min dröm är att kunna vara en människa, som är till välsignelse och uppmuntran för andra vart jag än befinner mig. Jag drömmer självklart om att åka Transibiriska järnvägen, jag drömmer att få åka till USA, jag drömmer om att få resa jorden runt, jag drömmer om att, paradoxalt nog, slå ner mina bopålar någonstans. Men mest drömmer jag om att kunna leva här och nu och inte tänka och grubbla så mycket över vad jag ska göra… :) För nu kom jag ihåg något bra, något jag levde med under hösten, det är Jer 29:11 "jag vet väl vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens, för att ge er en framtid och ett hopp!"

Idag fyllde min fina mamma år! Tyvärr kunde jag inte ringa henne, men jag hoppas att hon har fått reda på att jag gratulerat henne på facebook och att hon har blivit lite extra firad av mina andra syskon, som finns nära. (min bror har ju gått och blivit stjärna i Kina, så han jobbar på att fly papparazzis för tillfället)

Ha en go fredag, jag hoppas på bra väder så att jag kan följa med några vänner till Röda torget imorgon.

Bless!

Sofia

Nu blev det mörkt!

Sitter i kyrkans café igen... Jag skulle träffat en kompis ikväll, men hon fick en massa jobb, så det blev en liten kväll med studier igen. Helt ok! Jag väntar in henne för att åka hem ihop. 
 
Idag har vädret varit väldigt skiftande; sol, moln, regn, sol, moln, regn... Och då var jag glad över att få vara i tunnelbanan och i ett tåg större delen av min resa till skolan. 
 
Jag försöker förstå alla uppgångar och förstå hur det hela hänger ihop i tunnelbanan. Det innebar att jag lyckades villa bort mig en sväng idag. Men tack och lov hittade jag rätt linje och kunde ta mig vidare. 
 
För tio minuter sedan släckte de lamporna, jag tror de har stängt caféet nu.... 
 
Jag lyssnar på en predikan, den får gå klart och sen letar jag upp min reskompis!
 
Ha en go kväll!
 
/Sofia
 
 

Pippi på engelska och lite svensk saknad.

Idag har jag skrivit ett manus till Pippiframträdandet på skolan. Det känns konstigt att skriva om en sådan svensk sak på engelska. Och tänka sig det hela utifrån något tecknat. Jag är van vid den gamla Pippi, och på svenska... Jaja, utmaningar ska väl övervinnas och göras. Vi ska göra själva framträdandet på avslutningen, vilken kommer att ske på en flodbåt som kommer flyta fram på moskvafloden. Det kommer bli väldigt intressant hur detta kommer bli. Dock finns det engagerade lärare och engagerade elever, så resultatet kommer bli bra!
 
Idag har jag faktiskt saknat Sverige. Jag har saknat att kunna dricka vatten från kranen, att få sittplats på tåget, att andas ren luft, jag saknar det enkla, jag har saknat mina vänner på tisdagsbönen och jag har självklart saknat min familj. (Dock pratar jag med dem ganska ofta, så saknaden är inte lika stor). Imorgon är det 4 veckor sedan jag kom hit, så jag tycker nog att jag kan få längta lite grann. Samtidigt gillar jag livet här, något är alltid på G. Jag gillar mina vänner här. Jag tycker om eleverna på skolan och barnen på Kids. Jag gillar att det är så billigt att åka kollektivt. 
 
Om ett par veckor tror jag det mesta kommer att vara i full blom här runtomkring, det ser jag verkligen framemot. Och jag ser framemot att få komma till IKEA, för nu har jag fått veta vart det ligger. Problemet är bara att det tar några timmar att ta sig dit... OCh jag ser framemot att få gå till kyrkan på torsdag och på söndag. OCh jag ser framemot att snart få åka hem och sova... ;)
 
Tyck nu inte synd om mig, för jag har det bra, men ibland kommer jag på saker jag VERKLIGEN uppskattar hemma med!
 
Ha det gott!
 
Sofia
 
Kolla in gårdagskvällens tågfilm hät:
 
https://www.facebook.com/photo.php?v=10151454132367739&l=679153908697837567
 
 

Surreal, but nice!

Det här är helt surrealistiskt!

Jag sitter just nu på en tv-redaktion i Moskva. Jag är här som svensk för att prata om svensk-danska relationer. De ska lansera serien "Bron" här och hoppas få någon att köpa den. Jag ska prata om våra kulturer och historier om danskar… Ja, vad det blir får vi se. Jag förvarnade dem om min klädsel; den är inte Moskvalik på något sätt. Och jag hann inte hem och byta heller. Så idag får de mig som ÄKTA svensk, vilket innebär jeans, topp, scarf och gummiskor. Inte högklackat och kortkort… Det var min lärare på Högskolan Dalarna som skickade ut en fråga till oss som hon visste var i Moskva och undrade om vi kunde hjälpa hennes vän med detta. Efter att ha pratat med en kontakt i kyrkan, svarade jag att jag gärna hjälpte till. Jag kan inte säga att jag har följt denna serie slaviskt! Men jag har koll på vad det är. Dock har jag sett fler parodier på den och det har väl gjort det hela lite roligare. Jag måste säga att jag blev väl mottagen, jag fick kaffe (starkt och gott) och fick även sitta vid en av arbetarnas skrivbord för att skriva. (jag ser ut som om jag har en hel del att göra, smart som jag är)

Några andra roliga händelser idag; jag tog mig in till kyrkan i tid idag, innan det där uppehållet de har på tågen under vardagar. Jag måste ha valt fel tid. Det var fullpackat med folk, däribland ett 20-tal militärer som alla knödde i den 1:a vagnen. Jag fick riktigt tränga mig ut på perrongen när jag skulle gå av. Helt läskigt kul! Ett filmklipp jag såg från Japan, där de har professionella pålastare fick mig att fundera på om de skulle ha professionella avkastare på tågen här. Uttrycket "packade som sardiner" fick en ny innebörd.

Många timmar senare…

Nu har jag varit på Tv-bolaget. Det tog ca 20 minuter, så var allt klart. Jag fick verkligen fundera över skillnader mellan svenskar och danskar. Jag insåg att det fanns fler likheter än olikheter. Och att vi är väldigt vänliga mot varandra och tycker om varandra. Jag pratade lite om språket, om att rökning är ok på restauranger i Danmark, men inte i Sverige. Att jag uppfattade svenskar som mer hälsomedvetna än danskar och att jag tror att Svenska deckare har fått så stor uppmärksamhet utomlands pga av att de inte har en självklar upplösning. Det blir intressant hur detta blir i slutändan, antagligen blir det en något kort introduktion till pilotavsnittet av "Bron". Det är en kabeltvkanal som sänder mest amerikanska och europeiska tv-serier. Jag skulle iaf få slutresultatet när det var klart.

Ikväll hade vi musikanter på tåget igen. De var riktigt bra och jag hade hoppats kunna länka en filmsnutt av grabbarnas sång, men jag lyckades inte få koppling till telefonen här hemma i trapphuset. Imorgon kanske jag har lyckats bättre och ni kan få lite rysk tågkänsla a la Moskva.

Nu behöver den här bruden sova, hon är trött!

Ha det gott och ta hand om varandra!

/Sofia

Dop, barnpassning och MelodikaspelDet blev en heldag i kyrkan, trots allt. Jag hade kunnat gå hem redan vid 16, men efter att ha lärt känna en ny person så stannade jag kvar och fikande och senare gick jag till Ungdomsmötet.

Något som är väldigt bra med Kids här är att de har "masterclass" för ledarna. Idag var jag med på master klass för de som tjänar i gruppen för barn mellan 2-3 år. En av ledarna gick igenom barnets olika faser, behov av struktur, kärlek, uppmärksamhet och 3-årstrots. (här kallar de det för treårskris) Det var mycket intressant och jag gillar hennes slutkläm väldigt mycket; Jesus sa: Låt barnen komma till mig och hindra dem inte. Och så visade hon bilder på olika barn med olika humör. Alla barnen, oavsett humör eller känslor, är välkomna till Jesus.

Idag fick jag vara på den minsta söndagsskolan igen, det rummet kallas för "skogen" och tar emot barn i åldern 2-3 år. Här är mest lek och sång. Och så finns det en tv med väldigt enkla små avsnitt med musik och händelser som man kan ha på emellanåt. I mitten av tiden blir det en liten fikastund med en enkel "tackförmaten" sång. Här träffade jag idag Nadja, som tjänade ihop med mig. Jag pratade bara på ryska med henne under hela barnpassningen. Jag trodde inte hon kunde engelska. Efteråt frågade hon om vi skulle ta en fika ihop och när jag inte riktigt hängde med, frågade hon på perfekt engelska. Det visade sig att hon hade arbetat som översättare… Hon jobbade idag som journalist och vi hade ett jätteintressant samtal om samhället. En mycket rolig och intressant ny bekantskap!

Min grannne, engelskapojken, frågade mig idag om vi skulle ha sällskap hem efter kyrkan. Och den här gången skulle jag faktiskt hem samtidigt som honom. Och när jag var på ungdomsmötet och det blev dop blev jag glatt överraskad; där stod min lille grannpojk tillsammans med en del från skolan och skulle döpas. Jag kände mig väldigt privilegierad över att få vara med på denna stora dag! Ungdomsmötena här är något utöver det vanliga. Grymmebra musik, bra upplägg och väldigt avslappnat. Och ivkäll var det säkert ett 15-tal som ville ta emot Jesus för första gången.

Min grannpojk var till stor hjälp när jag skulle hem, jag hade inte läst ordentligt om hur tågen gick och det visade sig att det tåget jag trodde skulle gå, inte gick på söndagar… Men Ilja visste råd och så åkte vi 2 olika tåg istället och kom hem utan att behöva vänta alltför länge. På tåget kom en tågmusikant, vilket det alltid brukar göra på kvällarna. Han spelade melodika! Och hade sin mp3 kopplad till en förstärkare som hängde runt halsen. Där fanns bakgrundsmusiken; Bachs Air! Väldigt elektroniskt spel, men han tjänade nog några rubel på det hela iallafall!

Imorgon tänker jag ta mig till min pluggplats; kyrkan. Jag måste skriva klart en inlämning och skicka den till Dalarna. Den är i stort sett klar, men ändå bör jag nog sätta mig på en plats där jag inte frestas att shoppa loss eller bara soffa. Så kyrkans café blir bra! Där kan jag fika, prata med lite folk, fråga om hjälp och bara vara ifred!

Sommaren har tagit ett litet uppehåll, dock börjar knopparna slå ut och städarna har hittat till Valentinovka.

Krama varandra från mig!

Sofia

Nästa hållplats… Ostaroschna, dvera zakrivajotsja!

Nästa hållplats… Ostaroschna, dvera zakrivajotsja!

Jag börjar lära mig namnen på hållplatserna, det är bara ett par som jag har lite svårt att komma ihåg. Jag har även lärt mig "Akta, dörrarna stängs"! Det är extra viktigt i tunnelbanan, för där stängs dörrarna fort och snabbt. Om man inte snabbar sig så blir man kvar utanför. Det hände mig förra veckan, jag tog lite för lång tid på mig och så stängdes dörrarna mitt framför näsan. Tur för mig att nästa tåg kom 30 sekunder senare… Och nedan hittar ni en interiör från Uställningsvagnen!

Idag har jag presenterat pysslet på Kids. Det var grisar. Jag lärde mig några nya ord, och barnen var snälla mot mig. Det är så konstigt, ibland flyter Ryskan på som ingenting, ibland blir det totalstopp i hjärnan och jag minns nästan ingenting. Men en dag….

Jag har hittat en bra pluggplats iallafall, det är inte Globus, det är i kyrkans café. Ljust, härligt, gott fika och så känner jag mig inte dum när jag sitter några timmar på raken. För där finns det en del som tillbringar hela sin dag. Exempelvis några afrikaner som jobbar via sina datorer och tycker det är tråkigt att vara hemma och göra det. Det händer alltid något där, hemgrupp, Alpha, pensionärslunch, ungdomsgrupp, name it! Och jag behöver lite "pluggro" eftersom jag behöver skicka in några uppgifter till Sverige. Och det verkar som att jag har samma behov här som hemma; åka iväg och bara koncentrera mig på det jag ska göra. Så jag kommer nog bänka mig i kyrkans café på måndag med…

Idag träffade jag ett team från Livets Ords Uppsala i kaféet. Och vid närmare samtal upptäckte jag att det fanns en Kungälvsbo med i gänget. Jag trodde knappt det var sant! Dessutom hade vi aldrig träffats innan. För mig var det rätt skoj iaf! Sen hade vi en hel del gemensamma vänner i Connect Church, Göteborg, så världen är inte så stor!

Jag fick även vara med på lite kalas via Skype. Carl hade 6-årskalas och en del av familjen hade samlats på Tjörn. Väldigt roligt att "träffa" er! Kan tänka mig att ni njöt av värmen och våren där idag. Och så hoppas jag att ni hittade rätt när ni åkte hem igen, Helena!

Imorgon blir det först gudstjänst i kyrkan, därefter ska jag vara med på de yngstas Kids, som kallas Skogen. Väldigt mysigt tycker jag. Nu ropas hållplatsen innan min ut, så nu är det nog dags att avsluta detta inlägg!

Sov gott! Ta hand om varandra!

MIss Sofia (som jag kallas av eleverna på skolan)

En fredagskväll på tågetJag har varit i skolan idagmed. Och pratat engelska och ryska. Och spelat spökboll, men de kallade de något annat. Och intervjuat en lärare som varit lärare i 40 år, både i Sovjet och Ryssland. en har jag svettats, något enormt, det har varit över 20 grader idag. Jackan åkte fort ner i väskan och jag funderar allvarligt på att införskaffa mig några kjolar, längre tunikor (tunna) och förbereda mig för en varm sommar. För om jag tycker att det är JÄTTEvarmt idag, så kommer jag antagligen vara en våt fläck i juni (Om nu inte den svenska sommarkylan orkar ta sig hit)

Ikväll hade kyrkan en Armenienkväll. Så jag, som är nyfiken gjorde sällskap med närmare 700 armenier och lyssnade på bra sång och musik och en predikan av Aetur simdynan. NU var det hela på Armeniska, och det har jag inte riktigt knäckt koden till ännu, tack och lov hade de översättning till ryska! ;) Jag gillade iaf kvällen, även om jag kanske inte fick till alla poänger osv. Musiken var grymt bra och jag kan verkligen rekommendera er att lyssna på Jasmine Gibb om ni hittar henne på Youtube!

När jag kom till kyrkan ikväll pratade jag med en kvinna. Hon kom från Tadjikistan och berättade att hon hade sett mig på tåget igår. Det visade sig att vi bodde utmed samma linje på Elektrichjkan. Och så blev jag inbjuden till en Tadjikkväll framöver. Det kändes ganska gott att någon kände igen mig från tåget, det väldigt opersonliga tåget blev genast mer familjärt.

Jag har märkt att det är fler poliser i omlopp i tunnelbanan. De kör lite kontroller, kollar folk, iakttar och håller allmän ordning. Kanske beror det på händelserna i Boston i veckan. Folket här har ju trots allt varit med om en del terror genom åren. det kan ju iofs vara en tillfällighet och att jag känner igen dem nu. Men jag tycker att det verkar ha ökat i antal.

När det gäller tunnelbanan fick jag förmånen att åka med museumvagnen. Det är en vagn som är klädd i bilder av blommor och på insidan finns det kopior på olika tavlor från utställningar. Vilken häftig grej att göra! Ska se om jag kan få in en bild på det!

TA hand om varandra!

/Sofia

Det blev inga bilder idag heller.... Hm.... Jag måste hitta felet!

Ska försöka få in några bilder… och skriva ett litet grattis.

Idag fyller en liten pojke som heter Carl 6 år. Det var en väldigt lycklig kille som fick "happy birthday"sång av ett 10-tal ryska pojkar via Skype. De sjöng så fint de bara kunde och såg ungefär lika chockade ut som Carl. Dagen till ära gick jag till Arbat och på café och drack kaffe och åt cheesecake. Tyvärr blev det ingen lång fika med 6-åringen, men iaf med hans mamma.

Ni kanske tycker att jag talar mycket om snön, men på min bakgård är det fortfarande ett berg av snö. Den smälter väldigt sakta och jag hoppas att värmen får den att försvinna till nästa vecka. Tyvärr stämmer ordspråket "det som göms i snö, kommer upp i tö" helt bokstavligen här. Ölburkar, flaskor, skräp, ja allt möjligt kommer fram utmed vägkanterna. På vissa håll inne i Moskva städas det för fullt. Jag får hoppas att städteamet tar sig hit ut med.

Tänker på er därhemma, men njuter för fullt av att vara här!

Kram Sofia

Sommarvärme med 50 cm snö i vår lilla by...

Tankar en onsdag kväll i Moskva

Tiden går fort. Idag insåg jag att har varit här i 3 veckor. Om ni inte visste det, så är det rekord för mig. Jag har inte varit utomlands såååå länge innan, det har stannat vid 2 veckor. Så sedan torsdag slår jag rekord varje dag!

Jag vilade i helgen, var dock på gudstjänsten 13.30 i söndags. Den var så bra, lovsången helt suverän och predikan med. Där och då kände jag mig så privilegierad över att få vara här. Lilla jag, från en liten stad på den svenska västkusten, får vara i den helt enormt stora staden Moskva. Jag får vara med och tjäna andra människor, älska dem och ge dem en hjälp på vägen. I söndags kom en av eleverna från skolan fram och kramade om mig. Jag är "Miss Sofia" för dem och även om han inte kan så mycket engelska, så gör han allt för att få min uppmärksamhet. Jag fick en liten bakgrundshistoria till hans liv och jag ger gärna min uppmärksamhet till honom! (vilket jag iofs hade gjort ändå!)

Måndagen och Tisdagen gick i fritidens tecken. Måndagen startade på Svenska Ambassaden. Jag hade läst på deras hemsida att man kanske skulle registrera sig om man var här en längre tid. de klargjorde dock inte vad "längre tid" innebar, så när min kompis ändå skulle dit, hängde jag på. Jag fick mig en riktig dos av Sverige! När jag kom in fick jag känslan av att komma in på försäkringskassan, skattemyndigheten eller möjligen de gamla postkontoren. Inglasat, men öppet! Och det var lätt att se vilka som var svenskar och inte svenskar på denna plats. Efter mitt besök där var jag på ett köpcenter med mycket juveler, dyra kläder, många restauranger, men inget för mig. Jag tog istället tåget hem, bytte skor, åkte tillbaka nästan alla hållplatser och besökte ett annat köpcenter "Det gyllene Babylon" Det var STORT! Jag hittade H&M där. Lindex ska finnas, men jag hittade inte det. Jag var in på Stockmann och hittade Lofbergs lila, riktig 1 liters yoghurt och leverpastej. Tänk att sånt kan glädja mig så! Sedan gick färden tillbaka hem, men enbart för att lämna mina varor, för Lena och jag tog Marsjrutkan till Globus för att handla lite mer normala saker. När jag sen kom hem somnade jag gott.

Igår hade jag tänkt bara hålla mig i Valentinovka, men när jag skulle fixa kaffet insåg jag att både elen och vattnet hade tagit ledigt och efter en timme hade de inte börjat jobba igen. Då är man tacksam för våtservetter och Globus. Jag tillbringade ett par timmar på Globus café och Skypeade med två av mina systrar. Väl hemma igen fungerade både elen och vattnet igen, så jag fick gjort mina köttbullar, tagit min dusch, gjort mitt kaffe och laddat min dator. Jag tittade även in omgivningen här lite mer, jag hittade hela 2 butiker och en grönsakskiosk.

Min granne kom in och fick hjälp med engelskaläxan. Jag förvånades över engelskapedagogiken; de får läxa att lära sig ord, men de får inte veta hur de uttalas i skolan. Stackars kille! När han gick härifrån hade han lärt sig att uttala både school. university och age. Inte lätt för en ryss, men han lyckades. Det är sån skillnad på kyrkans "teachingclub" och den vanliga skolan. De kör en lite annan pedagogik som är inspirerad av amerikansk och svensk skola, men även rysk.

Imorgon blir det skola igen. Värmen är här på allvar, trots snön som ligger på marken. Jag går helst utan jacka, till de flestas förvåning, men det är enormt varmt för en västkustbo! Undrar hur sommaren kommer bli… ;)

Ha det gott!

Kram Sofia

Förkylt!

Förkylt!

Det var en förkylning som satte igång iallafall. Jag trodde inte att jag skulle få någon, men men…. Vistas man med tusentals andra människor på tåg och tunnelbanor och tio procent av dem är förkylda, så är nog risken något högre att även jag åker dit! Jag känner mig bättre än i torsdags, men likväl blev jag hemskickad från kyrkan. Jag låter alltid mycket värre efter ett par dagars förkylning än vad det egentligen är, men, men… Jag åkte till Globus och tog ut lite kontanter istället. Man kan inte räkna med att alla tar kort i den här staden, speciellt inte kollektivtrafiken, här gäller kontant betalning i kassan eller direkt till chauffören. Dock finns här automater, men jag tror bara de tar kontanter också… Jag bestämde mig för att köpa ett par filmer också, de var väldigt billiga, typ 6 kr styck. Den första, som även var på engelska, var så sorglig, så den klarade jag inte av att se klart. Den andra, som jag trodde var på engelska, var dubbad, så den orkade jag inte kolla på… Så blev den filmkvällen! Får kolla lite mer noggrant nästa gång vilka språk som anges!

Igår skulle jag och Lena gå på teater. Vi kom dit, gick till Administratorn och sa att en skådespelare hade bjudit in oss. Problemet var att han hade bara reserverat 6 biljetter, men bjudit in många fler, så vi fick inga biljetter. Istället åkte vi till Arbat och promenerade och så blev det en liten kaffe/the fika på Starbucks istället. Men det är inte fy skam det heller!

Nåja, imorgon hoppas jag på bättring. Tänkte gå till kyrkan kl. 13.30 och lyssna på Johnny Foglander. När det nu kommer en svensk, så måste jag ju bara vara där! Efter det är det planering med söndagsskolan. Men jag lovar att ta det lugnt, vila och ta piller!

Det verkar som att våren äntligen har kommit! Men snön smälter vääääldigt långsamt! Speciellt här i utkanten av Moskva. inne i stan är den nästan borta, men meterhögarna här verkar inte ha bråttom bort i solskenet!

Ska kolla om jag har lite täckning nu i tvättstugan, då kanske inlägget kommer ut ikväll!

Ha det gott!

Kram Sofia

En tisdag

Jag var eländigt trött i morse. Jag var nästan rädd att jag åkt på en förkylning. Jag insåg, till min förvåning, att pendeltågen har. Uppehåll mellan 10.45 och 12.50 på vardagar, det innebar att jag snabbt som ögat lagade lite lunch på morgonen och satte mig på sista tåget innan lunchuppehållet. Jag fick helt enkelt sitta i kyrkan och avsluta min uppgift inför imorgon kväll.

Jag lärde mig en del nya ryska ord idag på kids, jag skrev diktamen för Olga och lyckades skriva rätt på de flesta ord. Dock blev det en del riktigt roliga fel, som när jag trodde att en bokstav var en preposition och gjorde mellanrum och översättningen på svenska blev 'huvudvärk i skogarna' men rätt skulle vara "huvudbonader".

Ikväll har jag varit på Arbat, en stor gågata i centrala Moskva. Jag blev bjuden på Starbucks av en kompis, Oksana. Hon talar engelska och undervisar även i det. Sen promenerade vi lite och njöt av att våren trots allt verkar att vara på väg! (idag har det snöat 2 gånger)
Och så fick jag njuta av Moskvas vackra tunnelbana!

Nu sitter jag åter på tåget tillbaka hem, den här gången är det rätt tåg! Imorgon ska jag till skolan och tala på engelska och titta på Pippi också på engelska! (och kanske även leka lite Pippi)

Jag inser mer och mer, för varje dag, hur bra vi har det i Sverige. Vi har mycket att säga till om, men utnyttjar sällan vår rätt. Vi har någonstans att bo, oftast ett rum med en dörr att stänga om oss. Här kan du bo med hela släkten i en 3a, men är glad över att ha någonstans att bo. Var tacksamma över det ni har och dela det med andra som behöver!

En annan kul händelse idag:
Jag satt i caféet på ett litet möte, då kommer plötsligt en kvinna från pensionärsgänget och kramar mig och pussar mig på kinden. Jag förstod inte riktigt varför, men jag blev glad och kände mig uppmuntrad av hennes tacksamhet. Jag önskar verkligen att ni hade kunnat se dessa pensionärer som fyller caféet flera gånger i veckan. De är så fina och goa. Och de får mat, gemenskap och något ät eller drickbart med sig hem.

Snart kommer min hållplats! Jag måste lyssna ordentligt nu!

Ha det gott vänner!!!

När jag fattar hur bildfunktionen fungerar på bloggen lovar jag lite bilder!

In His Love

Sofia

Anteckningar från en hemresa som gick lite fel... och lite andra tankar som man kan komma på när man väntar.

Står nu på fel station i rätt stad. Jag måste lära mig läsa vart tåget åker innan jag springer på.:/ men solen lyser, det är vår i luften och jag kan lika gärna passa på att njuta av den medan jag väntar på att få ta tåget som ska ta mig tillbaka två stationer... Sen ska jag hem en sväng för att sedan åka till globus igen.
Nu är jag på tåget, jag hoppas verkligen att det var rätt nu....
Jag lär väl märka det!
Idag åt jag mat från Mac Donalds, tänk att det kunde smaka så gott!!! Min vän Natalia tog mig till en donKen och jag kunde köpa med mig. Jag stannade inte på globus, tyckte lite väl många tittade på mig. Så jag följde med Natalia till kyrkan och satt i caféet där. Jag tror jag lyckades få ihop all research jag behöver till onsdag.
Det är så härligt, klockan är 19, men solen skiner! Fåglarna kvittrar, det är bara den där snön som ska bort också!

Nu är jag på marsRutkan igen, den här gången verkar jag vara på rätt ställe iaf! Bara han kör någon gång.... Så får jag hoppas på att det går en tillbaka med! :-D

Förut, när jag var på kyrkans café, började organisera borden och duka fint, jag funderade över det hela och en av mina vänner berättade att på måndagar är det alpha kurs... Som sagt, här händer det mycket!!!

Nu har jag lyckats sätta mig på bussen tillbaka. Dock har föraren övergett bussen med nyckeln i och gått någon annanstans. Så här har jag suttit tillsammans med ett gäng andra och väntat. Men alldeles nyss kom han tillbaka igen.

Vägarna här är inte direkt anpassade för snabb körning, dock verkar ingen ha förstått detta, utan gasar på och tvärnitar vid stora hål och vid andra stopp, som kallas människor som går rakt ut i gatan.

JAg har iaf kommit hem välbehållen och vid avstigning inser jag att jag precis hann med den sista marsrutkan för dagen! Puh, för det hade varit lite tufft att ta sig från Globus på annat sätt. Det går säkert på många sätt, det är bara så att jag inte vet dem än!

Nu är det time för lite lyssnande på Pelle Hörnmark innan jag slår igen mina blå och laddar för en ny dag!


Ha en god kväll!

In His Love

Sofia

Från ett vintrigt MoskvaIdag när jag vaknade var det återigen vitt på rutan, det var snö trots allt som föll igår. (jag inbillade mig att det var stora regndroppar) På taken runtom låg ett tunt lager av snö. Tack och lov har det smält undan en hel del under dagen, men det blir halt på kvällen när kylan kommer. Nästa vecka önskar jag faktiskt värme, sol och kanske lite varmt regn.

Igår när jag kom till kyrkan var det fullt med motorcyklar utanför. Det visade sig vara en Bikerkonferens som pågick i kyrkan. Det känns som att den här kyrkan aldrig sover, för det händer alltid något i något hörn. Hörom kvällen när jag väntade in min kompis, klockan var nog närmare midnatt, hörde jag plötsligt lovsång och bön. Det var den Vietnamesiska gruppen som hade bönenatt. Och jag inser mer och mer, för varje dag att här finns något för de flesta! Och finns det inte och behovet finns, så kommer det att finnas!

Jag var uppe tidigt i morse för att ta mig till kyrkan och söndagsskolan. Igår hade vi en fantastisk Kidsservice och idag var det många barn som var på de olika grupperna. Vi hade även "Jarmarka" En liten marknad med olika leksaker för barn, alla hade minst 2 smileys att handla för. De flesta hade mer eftersom de hade sparat ihop under en längre tid på olika belöningstävlingar. Åh, vad jag önskade att jag var barn på nytt!!! Vi gjorde även helt fantastiska pyssel i grupperna idag och jag önskar verkligen att jag hade fotat dem, för de blev såååå fina!

Efter de två kidsservice som var idag, hade jag tid att träffa min vänner, Karina och Nadjezda, från några år tillbaka. Vilken glädje att få träffa dem igen! Karina följde med mig på ungdomsmötet senare på kvällen, vilket var på ryska. Men vilken fantastisk atmosfär det var och vilken grymt bra lovsång! Önskar att ni hade kunnat vara med och höra! Efteråt hängde jag med Karina i cafeét och intog en god kopp Cappucino.

Nu är jag lite seg, ska dricka en kopp the, sen ska jag sova gott, utan att drömma på ryska att jag har glömt något, eller missat min station.

Ha det gott, vänner!

Kram Sofia

Så var jag tillbaka igen…

Så var jag tillbaka igen…

Här i landet är det tillåtet med "homeschooling". Men det är inte lika lätt att få tillstånd för att bedriva friskola och utfärda "diplom". Därför har man något som kallas för "teachingclubs" där föräldrar som har "homeschooling" kan placera sina barn. Det innebär att eleverna får göra olika nationella test 3 gånger om året för att se till att de ligger i nivå med övriga i sin åldersgrupp. Här finns en "teachingclub" som kyrkan bedriver och där var jag idag. Och nu kommer jag vara med 3 dagar i veckan för att konversera på engelska. Så, nu är jag tillbaka i den världen igen! Märkligt vad lik skolvärlden är och det verkar som att skolfolk har något som gör dem lika. Det kändes nästan som att jag var på Brandströmska igen. Dock var lokalerna något annorlunda och trängre. Alla utrymmen, som klubben har, är utnyttjade till max. Men varje klassrum var så hemtrevligt och inbjudande till studier. Så jag ser verkligen fram emot att få komma dit nästa vecka och ha engelska med dem. Och jag tror att min kreativa sida faktiskt kommer få blomma även här!

I en av mina högskolekurser ska jag skriva en inlämning om det sovjetiska vs det ryska skolsystemet. Jag är nu övertygad om att jag valde rätt topic, för jag har levande uppslagsverk att få information av!

Idag fick jag känna på rusningstiden i stan. Tunnelbanan var maxad och det gäller att hänga med i köerna och farten. Jag börjar beundra dessa människor som varje dag tar tåget/metron/bussen till och från jobbet. Vare sig de sitter eller står så verkar de kunna göra mer än att bara stirra framför sig. I-pads, I-phones, läsplattor, tidningar, böcker kommer fram och tar deras uppmärksamhet. Så för att passa in i gänget har jag min egen bok med mig vart jag än går. Tack, Tommy Barnett för fantastisk undervisning! På tåget hem så stod jag hela vägen, i ungefär 40 minuter, och knödde ihop med en massa andra människor. Jag har dock lagt på minnet att inte vara en äkta Moskvabo och gå i höga klackar, mina fötter värker och gör ont efter de där resorna på tå.

Nu ska jag vädra igenom, plocka ihop mina saker och sova! I morgon är det dags för helgens första söndagsskola! Och jag tänkte utnyttja lite fri wifi i kyrkan innan dess… (det börjar bli lite pinsamt med min dagliga tur vid tvättmaskinerna här i huset)

Här regnar det så där härligt och gott, imorgon hoppas jag på mindre snöhögar. Apropå det, jag har insett att en del bilar har snöat/frusit fast under snöstormen som var här för några veckor sedan, för nästan varje morgon på väg till kyrkan har jag sett arbetare hacka bort is runt bilar…

Ha en god fredagskväll!

In His Love

Sofia

Santa Lucia på tåget.

Idag åkte jag lite senare till kyrkan. På tåget var det som vanligt olika försäljare, musikanter och annat. Döm om min förvåning när jag plötsligt fick höra "Santa Lucia" på blockflöjt. Jag vaknade upp ur min bokläsning och fick ett stort leende på läpparna. Tyvärr hann jag inte få upp mobilen för att filma. Jag fick känslan av att vilja skratta högt, men stod emot den. Det hela blev så komiskt, Lucia på ett tåg en aprildag i Moskva.

I kyrkan har jag hunnit göra en hel del, min kreativa sida får komma till sin rätt och jag får med stor glädje skapa och fundera ut olika saker. Och att jag jobbar med ett fantastiskt gäng behöver jag nog inte ens säga.

Kvällen avslutades med en gudstjänst, predikan var lååång, men väldigt bra. I slutet var det förbön för de som behövde och ville ha. En god atmosfär som iaf fick mig att bara njuta av att vara på plats.

Nu väntar jag på min kompis som ska ha följe med mig en bit på vägen.

Imorgon väntar lite skola. Och någonstans ska jag även göra de där uppgifterna som ska till Universitetet... Jag har iaf fått lite tips på olika bibliotek så att jag kan göra min research ;)

Ha en god kväll!

In His Love

Sofia

Snön börjar smälta!

Jag kan se barmark på sina håll nu. Iaf på vägar och vissa gångbanor, dock är det fortfarande högvis med snö. Men den som väntar på något gott...

Idag har det varit kyrkdag. Jag har varit med och förberett inför söndagsskolan i helgen, övat sånger med barnteamet, varit med på "staffmeeting", pratat med en skådespelare som bjöd in mig till sin teater på premiär (allt på ryska), och nu sitter jag och väntar in min goda vän Natalya för att åka med henne hem. Så jag slipper tåget hem idag. ;)

Apropå tåg, i morse när jag åkte var det massor av folk på tåget. Då består tåget ändå av mer än 10 vagnar. De stod folk i gångar och i utrymmet vid dörrarna. Jag tänkte att jag skulle bereda lite plats där jag stod, men det innebar jag helt plötsligt befann mig helt omringad av ryssar, som var på väg till jobbet. Genast insåg jag mitt misstag; lämna INTE platsen om du står vid en vägg, såvida du inte har en väldigt bra balans... Det blev hårdträning i balans idag! Jag behöver lära mig hur man köar i Ryssland! Det menas inte som i Sverige, utan mer som "rör på dig hela tiden, så kommer du fram".

Det som är så mycket bättre nu än 1992 (mitt första besök i Ryssland) är att det finns uppkoppling nästan överallt, så idag har jag pratat med syster Ulrika, Frank, Ingrid och Lilly på Skype. Just love it! Och tänka sig, jag såg det fina vädret ni har i Sverige och jag fick se deras fina nya hobbyrum! Helt otroligt!!!

Imorgon är en ny dag! Då ska jag vara här, men inte lika tidigt, så jag kanske inte behöver trängas utanför salongen på tåget.

Moskvahälsningar

Sofia

Idag- en vilodag

Idag- en vilodag

Det var nästan jobbigt att vara ledig ytterligare en dag, men nyttigt! Jag hade inte kommit in i Moskvatid och jag var ganska trött. Nu hoppas jag att jag ska bli en sån där morgonpigg person igen, som jag lyckades bli de sista veckorna innan avfärd.

Jag hade en lugn förmiddag med lite skön läsning, god frukost och bara lugn och ro. Jag nåddes av det tragiska budet att Betelkyrkans pastor hade förlorat kampen mot hjärnblödningarna och även om jag inte visste vem han var, så har han funnits i mina böner under de här två veckorna. All styrka och kärlek till hans familj och församlingen på Hönö.

Lite senare tog jag Marsjrutkan, en minibuss typ Flexlinjen, till Globus för att handla och fylla på mitt telefonkort. Jag måste säga att kollektivtrafiken är en dröm, bra priser och man kan ta sig varsomhelst! Jag strosade runt på Globus, ett MAXI i maxat format! Allt finns här! Jag tog även en fika före och en snabbfika efter besöket inne i affären. Globus har gratis wifi, så det är en bra plats att vara på och kolla lite facebook, instagram, lite göteborgsnyheter och snabbmail. Det finns wifi i huset också, men jag får stå i korridoren utanför lägenhetsdörren för att kunna komma in i zonen. Grannarna ler lite åt den tokiga svenskan som skypar ovanpå tvättmaskinerna. Tur för mig att de är med i kyrkan. Och nu har de nog sett halva familjen på dataskärmen.

Idag hade jag min första gäst på besök, min granne Olga kunde inte öppna sin dörr med sin nyckel utan fick vänta på sin man för att komma in. Så då bjöd jag in henne på lite fruktsallad under tiden. Hon pratar engelska perfekt eftersom hon har bott i USA i fyra år. Ganska gott att få prata lite mer obehindrat emellanåt.

Nu har jag gjort lite översättning som ska in i slutet av veckan, lyssnat på Matthew Barnett och ätit lite mat.

Imorgon ska jag ta mig till kyrkan igen, så nu ska jag kolla av vilken tid tågen går imorgon.

Ta hand om er fina vänner, och ta hand om varandra!

All kärlek!

Sofia

Ps. Här kommer några bilder också.


Äventyr, psalm 91 och söndagsskola

Nu har jag äntligen lite bättre koppling till cybern. Här är det bra, snöhögarna växte lite under helgen, men idag har det regnat så de har krympt lite. Idag har jag och Lena gått en lååång promenad i vårt område. Jag befinner mig faktiskt på en plats där många kändisar har hus. Vi gick i skogen och det ena vackra huset efter det andra uppenbarade sig. Själv bor jag i en helt normal lägenhet med både varmt och kallt vatten. Och värme i mängd. Det är enormt varmt inomhus här, jag öppnar fönstret nästan hela tiden.

Häromdagen, i fredags, gjorde jag mitt första stora äventyr. Jag tog fel tåg hem. Jag upptäckte det inte förrän jag kom 5-6 stationer från där tågvägen delar sig. Jag bad ett par herrar om hjälp, de insåg att jag hade ont om tid eftersom sista tåget tillbaka skulle gå om 5 minuter. Jag sprang till rätt plattform, köpte en ny biljett, ut på perrongen och bad ett par andra om hjälp. De såg till att jag kom av på rätt station (vilket jag höll på att missa), hjälpte mig att klättra ner från plattformen för att komma till rätt, där jag fick klättra upp. Allt detta iklätt högklackade stövlar! Till slut kom då rätt tåg och jag kom hem. Varför ringde jag ingen...? Mina pengar på kortet var slut eftersom jag glömt stänga av datatrafiken! Man lär sig alltid något.
Vad har då Psalm 91 med detta att göra? jo, den gjorde att jag inte var rädd. Utan att jag faktiskt kunde tänka klart och lösa problemet. Nu har jag dock fått en massa tips vad jag ska göra om jag tappar bort mig!

I lördags var jag med på min första söndagsskola, det var jättekul, kids här i kyrkan har fantastiska lokaler och helt underbara ledare, så jag lär mig mycket! Igår hade vi 2 olika söndagsskolor under de 2 första mötena. Det sista stora mötet för helgen var ungdomsmöte och då har de inte söndagsskola. Mellan mötena hade vi lunch och "masterclass". Det är en kort undervisning för barnledarna om hur man kan utvecklas osv. Väldigt spännande! Igår blev det också ett restaurangbesök, Metroåkande, masjrutka åkande och Galleriabesök. Fantastiskt att de orkar shoppa kl. 20 en söndagskväll...

Jag ska försöka få in lite bilder här så småningom!

Hoppas ni har haft en bra påsk, jag kommer fira den i början av Maj!

Ha det gott alla fina vänner!

Kram Sofia

RSS 2.0