Olika stora oroshärdar i ett globalt perspektiv

I Egypten, Tunisien, Sudan och andra länder längs medelhavet pågår just nu revolutioner. Det riktigt kokar av ilska hos folkmassan. Bara Mubarak försvinner så blir allt bra... Lite enkelt att lösa en konflikt på det sättet. Han är säkert en stor del av problemet, men nog finns det lite mer som behöver lösas, för att inte tala om när en ny ledare kommer till makten och folket inte tycker reformerna går fort nog. Blir det en ny revolution då? I Sverige har vi haft fred i mer än 200 år. Vi har sluppit en massa elände och osäkerhet. I de länder som nu har revolutioner har säkerheten och makteländet gjort människor osäkra, otrygga och det är viktigt att den som blir ledare i dessa länder förmår att skapa demokrati. OCh en förståelse för vad det är. Den uppgiften är inte den enklaste. På min föreläsning förra veckan sa förälsare Håkan Kellgren så här: En konflikt i sig är neutral. Det är hur man förhållert sig till den som är avgörande" Det kanske tål att funderas på. Men jag tyckte det var en intressant synvinkel. Av hela mitt hjärta önskar jag att dessa länder ska få demokrati, det tar nog en del år, men till slut kanske de kommer fram...

En annan oroshärd i mitt liv är min lilla systerdotter. Hon har leukemi och fick åka till sjukhuset idag eftersom hon har 39 graders feber. För min del är detta en mycket större oroshärd än Egypten. JAg önskar fred och rättvisa där, men Lilly önskar jag livet och ett liv utan leukemi! När hon får en febertopp måste hon få antibiotika intravenöst tills de ser att det vänder. Då kan hon få åka hem och få antibiotika intravenöst utav hemsjukvården. MEn jag hade önskat att hon sluppit detta överhuvudtaget! JAg hatar cancer!!!

Så är det!

Sofia

Utsikten från mitt fönster...

I mitt kök finns ett fönster. Om jag tittar ut genom det kan jag se många saker. Om jag vill kan jag stirra mig blind på Klocktornets fläktrum eller grannhusets gröna fasad. Eller så kan jag kolla in de rökande grannarna som alltid står på balkongen och röker. (Numera känns det som om jag känner dem. JAg vill nästan gå fram och säga hej när jag ser dem på stan) Jag kan också välja att se lite längre bort, då ser jag ett gult hus, Göteborgs kex, Bohus, skog och berg. MEn det allra bästa att titta på från mitt köksfönster idag var den klarblåa himlen! Och hur det än är så upptar den nästan 3/4 av fönstret!

Vill det sig illa stirrar jag på fläktrummet, men jag har börjat lära mig att lyfta blicken lite grann och då ser jag inte fläkten utan en vacker himmel, full med färger eller i en massa gråa toner.

Nu är det dags att fortsätta dagens göromål.

Hoppas ni har njutit lika mycket som jag av den blåa himlen!

Bless!

Sofia


Ett gammalt år gick i graven och ett nytt föddes...

Mycket har hänt sen sist.
Jag blev "plastmoster" dagarna före nyår.
Jag har firat jul.
Även nyår.
Och klarat 2 tentor i ryska.
Har kommit upp i 130 i hb!
Börjat en kurs på Pedagogen i Konfliktlösning. (Sehr spännande)
Och en massa annat....

Jag hade lite 2010 separationsångest sent på kvällen den 31 december. Min vänner undrade om de skulle hämta en "själavårdare"... Men förra året visste jag vad jag hade, det visste jag ju inte nu. Min bild av framtiden blev störd när jag upptäckte att schemat för ryskalektionerna låg långt utanför min påverkan! Helt plötsligt var jag tvungen att välja bort något som jag älskar! Hualigen! Och i det valet gjorde jag jobbet till det viktigaste. Var det fel val? Nja, det tror jag nog inte, konfliktlösning är enormt intressant och ryska kan jag läsa och utveckla även hemma. ( Det kräver bara lite mer fokusering) Min kropp och själ behövde antagligen finna lite återhämtning efter 2,5 år där studier och arbete uppgick i 136%. Konfliktlösning är trots allt på svenska, på sin höjd på engelska och min sammanlagda tid är numera 120%. Ungefär som att köra i 110 och lite mer...

Många frågar varför jag läser ryska. Det är svårt att förklara; det är en del av mig själv sen jag var liten. (inte språket kanske, men vid den tiden "Sovjet") jag har varit i rysktalande länder vid flera tillfällen och har helt enkelt blivit förälskad. En del läser finska och blir helt lyriska, jag läser ryska och blir lycklig.

Min målbild är inte helt synlig, den är mer som en bild då ett filter ligger på kabelkanalerna på tv. Jag hoppas få besök av "kabeltv-teknikern" snart så jag får tillgång till hela bilden, inte bara en grynig, svartvit, tjutande kanal... Tills dess kollar jag in 1:an, 2:an och 4:an och tar en dag i taget.

Och på 1:an visas idag: Sofia städar... Det är dagens målbild!

Tyvärr kom inte detta med i förra inlägget, men nu är TV snacket klart för idag. Men en dag har jag en FIL.KAND i ryska och då vet jag verkligen inte vad som händer... hahaha!

Bless U all!

Sofia


RSS 2.0